2022. február 25., 07:30

Váltson jegyet a Frici & Aranka című filmre!

A budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban 2022. február 15-én mutatták be a Frici & Aranka című filmet. A március 12-i vetítésre még vannak szabad helyek.

Frici & Aranka
Frici & Aranka
Fotó: Frici & Aranka
Te buta, furcsa, édes és rettentően keserű, aranyos és szép és csúnya és tehetséges, nyugtalan te, te nagy baj és öröm a világon, nagy szerencsétlenség az én fejemben benne…”

– írta Karinthy Frigyes (a filmben Bölkény Balázs alakítja) második feleségéről, az ipolysági születésű Böhm Arankáról (az ő alakját Szakács Hajnalka formálta meg). Amint azt a film címe mutatja, a történet elsősorban róluk szól, de felbukkannak a századfordulós Budapest egyéb jeles személyiségei is; elég, ha csak Karinthy első feleségére, Judik Etelre (Tenki Dalma), Kosztolányi Dezsőre (Hajdu Tibor) és feleségére, Harmos Ilonára (Páder Petra), Tóth Árpádra (Pásztor Ádám), Grätzer Józsefre (Mészáros Martin), a rejtvénykirályra, valamint Aranka barátnőire, Devecseriné Guthi Erzsébetre (Balázs Andrea), Kondor Líviára (Eke Angéla) és Klug Bözsire (Erdélyi Tímea) gondolunk.

Karinthyék Verpeléti úti otthonának ábrázolása mellett a Karinthy–Kosztolányi páros törzshelyének számító New York Kávéház és a Hadik kávéház hiteles bemutatása sem maradhat el, hiszen – amint azt Karinthy Márton írta – „ott volt mindenki, aki fontos, aki számít”.

Ahogy azt az alkotók megfogalmazták, a Frici & Aranka Karinthy Frigyes és Böhm Aranka kapcsolatáról, szerelméről és a két világháború közti Budapest kávéházi életről szól:

Megidézni a magyar irodalom nagyjait és ezt a kivételes korszakot – felemelő feladat, kihívás. Az pedig külön megtiszteltetés és öröm számunkra, hogy mindezt Karinthy Frigyes és Böhm Aranka leszármazottjával közösen gondolkodva tudjuk tenni, hiszen Karinthy Vera, a dédunoka a kezdetektől kíséri a film útját, amiben ő maga is szerepel.”

Karinthy Vera egy korabeli dizőzt alakít a New York Kávéházban, s arról énekel, miként volt a kávéház sziget az íróknak, s hogy mulattak ott, hiszen „Dunába dobva a kávéház kulcsa, / Pezsgőben úszik a Nagykörút.”

S hogy egyáltalán miért forgattak tévéfilmet Karinthyékról? Mert hiszik, hogy a magyar irodalomnak filmvásznon a helye, s hogy így még jobban megismerhetővé válnak ezek az alkotók, ezek az irodalmi művek:

Szerintünk ők a magyar irodalom legszerethetőbb párosa, akik kapcsolata örökre szenvedélyes és harcos volt – Karinthy Frigyes és Böhm Aranka tizennyolc évig szerették és marták egymást. Kapcsolatuknak csak az író agyvérzése vetett véget.”

A kultura.hu-n megjelent kritikában hangsúlyozták, hogy a filmben elhangzó irodalmi szövegek is szervesen beépülnek a történetbe; nem keltenek a nézőben olyan érzéseket, hogy egy-egy vers, szöveg vagy versrészlet csak „kötelező gyakorlatként” hangzik el. Meglátásuk szerint a fikció és a történelem szórakoztató elegyét kapjuk korhű kosztümökkel, csodás frizurákkal és kiegészítőkkel, pompás szobabelsőkkel.

Igazán míves munka jött ki a kezük közül és szép, ízléses, szakmailag színvonalas alkotást készítettek. Fantasztikus felfedezés a két főszereplő”

– összegezte az alkotók munkáját dicsérve a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója, Ráduly György.

A filmet Juhász Anna irodalmár, a film kreatív producere ötlete alapján Vajda Anikó írta és Tóth Tamás rendezte. Az operatőr Szecsanov Martin. A Nemzeti Filmintézet támogatásával megvalósuló filmet – a Karinthy Színházzal együttműködésben – a SANZONFILM Studio gyártja. Bakos-Kiss Gábor, a Karinthy Színház igazgatója szerint egy-két éven belül elkészülhet a Frici & Aranka színpadra állított változata is.
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.