2011. május 7., 19:19

Vajna: Vissza kell csalogatni a nézőket a mozikba

BUDAPEST. A Magyar Nemzeti Filmalap nem szól bele az alkotói munkába, sokkal inkább a kereteket akarja biztosítani - fogalmazott Andrew G. Vajna, a filmszakma megújulásáért felelős kormánybiztos a 42. Magyar Filmszemle szakmai fórumán az Uránia Nemzeti Filmszínházban szombaton.

A kormánybiztosi koncepció kapcsán Andy Vajna kiemelte a jó forgatókönyvek jelentőségét. A beérkező projekteket - nem feltétlenül kész könyveket, hanem szinopszisokat, ötleteket és vázlatokat is - pontrendszer alapján értékelik majd. Az elbírálásnál szempont lesz a történetvezetés, a karakterfejlődés, a jelenetek és a filmterv kulturális mondanivalója. A kormánybiztos szakszerű, garanciákra épülő értékelést ígért, a legnagyobb kérdésnek azonban azt tartja, hogy a filmalapnak lesz-e miből válogatnia. "Ha megvannak a forgatókönyvek, akkor könnyű a dolog, ha nincsenek, akkor nehéz feladat lesz". Ezért nagy hangsúlyt fektetnek a filmtervek fejlesztésére, egészen addig, míg az anyagok megfelelnek a minőségi követelményeknek. "Filmeket akarunk készíteni, nem visszatartani embereket" - hangsúlyozta a szakma olyan képviselői előtt, mint Pataki Ági producer, Elek Judit és Enyedi Ildikó rendező, Kovács Gábor producer és Szalay Péter dokumentumfilm-rendező.

Az értékelés rendszerében minden egyes könyvnek meglesz a kritikája, pontosan lehet majd tudni, miért támogatják, miért utasítják el. Ha kell, a filmalap "kölcsön ad" az ötletek fejlesztésén dolgozó szakembereket. Ha az író elfogadja a koncepciót, az alap hetente szeretné látni az új oldalakat - mondta Vajna. A szakma részéről Pataki Ági megjegyezte: kissé rugalmatlannak találják ezt a feltételt. Andy Vajna szerint a terveket művészi és kereskedelmi oldalról is vizsgálni kell, a felmerült aggodalmakra pedig azt válaszolta, nem az ő ízlése formálja majd a filmkultúrát. Azt viszont el kell fogadni, hogy a filmalap bizonyos költségvetési keretből dolgozik, így ehhez kell igazítani a koncepciót - mutatott rá.

Andy Vajna kifejtette: a nyilvános értékelés után következik a projektfejlesztés szakasza, a költségvetés összeállítása, a szereplők és a helyszínek kiválasztása. "Majd jön a legfontosabb kérdés, hogy van-e elég pénz. Ha igen, akkor kezdődhet a forgatás. A filmalap nem akar alkotói beleszólást, felügyelői szerepe lesz".  A filmalap több száz szkriptet támogathat az első pár évben, hogy meglegyen az a 10-20 film, ami pár év múlva elkészülhet - jegyezte meg. A filmtámogatás új rendszerének célja a magyar filmkultúra támogatása, hogy egy magyar film át tudja lépni a határt, fesztiválokon szerepeljen, és lássák a határon túli magyarok, a külföldi közönség. Vissza kell csalogatni a nézőket a mozikba - hangsúlyozta Andy Vajna.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.