Váhid Dzsalilvand társadalmi drámáját nevezi Oscar-díjra Irán

muzsa.sk | MTI 2018. szeptember 16., 15:40

Irán Váhid Dzsalilvand (Vahid Jalilvand) rendező Bedoune Tarikh, Bedoune Emza (No date, No signature - Dátum és aláírás nélkül) című társadalmi drámáját nevezi Oscar-díjra a legjobb idegennyelvű film kategóriában.

A Farabi-filmalapítvány választotta ki Dzsalilvand filmjét, amely már számos nemzetközi díjat elnyert az elmúlt évben, köztük a 74. velencei filmfesztiválon a legjobb rendezőnek és a legjobb színésznek járó díjat az egyetemes filmtermés új trendjeit bemutató Horizont kategóriában.

A film egy törvényszéki orvosszakértő történetét meséli el, aki egy motorossal összeütközve gépkocsibalesetet szenved, amelyben megsérül a motoros nyolcéves fia. Másnap a patológiára beszállítják a gyermek holttestét boncolásra, mivel gyanús körülmények között vesztette életét. A boncolás szerint a gyermek ételmérgezés áldozata lett. Az orvosszakértő azonban dilemma előtt áll, okozhatta-e ő a gyermek halálát, és nyomozásba kezd.

A színházi rendezőként végzett 42 éves Váhid Dzsalilvandnak egy a második játékfilmje. Első filmjét, a Wendesday - May 9 (Szerda - május 9) 2015-ben mutatták be és a velencei filmfesztiválon még abban az évben elnyerte a kritikusok nemzetközi szervezetének (FIPRESCI) díját Horizont kategóriában.
Az Oscar-jelöléseket január 22-én hozzák nyilvánosságra, az amerikai filmakadémia díjainak átadását február 24-én rendezik meg.

0 HOZZÁSZÓLÁS