2011. március 23., 11:43

Václav Havel részt vett első filmjének bemutatóján

PRÁGA. Václav Havel személyesen is részt vett kedden este Prágában első filmje, a Távozás (Odcházení) hivatalos bemutatóján. A premierre a belvárosi Lucerna moziban került sor, amelyet Havel nagyapja építtetett még a 19. század első felében.

A 74 éves cseh ex-államfőt vasárnap engedték ki a prágai katonai kórházból, ahol súlyos légúti gyulladás miatt tíz napig kezelték. A Távozás című film Havel hasonnevű drámájának adaptációja. A filmet rendezőként jegyzi.
A népszerű nyugdíjas politikus a közszolgálati Cseh Televízió esti híradójában élőben válaszolt a feltett kérdésekre. "Számomra a film elkészítése egyfajta elégtétel a múltért. Másrészt örülök, hogy a bemutató ezen a helyen lehet. A Lucerna palotát a nagyapám építette mintegy száz éve. Én most valahogy visszatértem a gyökerekhez, illetve rajtam keresztül visszatért ebbe a palotába a film" - mondta Havel. Megemlítette nagybátyját Miloš Havelt is, aki a cseh filmművészet egyik megalapítója.

A filmet a múlt hét elején láthatták zártkörű vetítésen az újságírók, filmkritikusok és néhány kiválasztott. Az első reagálások és kritikák felemásak voltak. A bírálók szerint Havel a filmben is inkább "színházat" csinált.
A volt drámaíró államfő azt mondta, a bírálat nem lepte meg, s nem fáj tőle a feje. „ Én úgy csináltam meg, ahogy érzésem szerint azt meg kell csinálni. Most már a kritikusok dolga besorolni valahova a filmet. Ezt rájuk hagyom" - fejtette ki Havel, akinek a filmforgatással élete egyik legnagyobb álma, vágya teljesült.

Több vélemény szerint a film jó és érdekes. A bemutató végén a közönség hosszú perceken át állva tapsolta meg a rendezőt, aki sétapálcára támaszkodott, s amikor lefele tartott a pódiumról, megbotlott és majdnem leesett.
A film iránt hatalmas a nemzetközi érdeklődés. Meghívást kapott Cannesbe, Locarnóba, San Sebastianba és Velencébe is az ottani fesztiválokra. Rövidesen az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is bemutatják.

A történet Vilém Riegerről, egy meg nem nevezett ország kancellárjáról szól, akit megvisel, amikor távoznia kell tisztségéből. Ki kell költöznie a miniszterelnöki villából, addigi kapcsolatai gyorsan kihűlnek, miközben az egyetlen, aki hozzá továbbra is teljes mértékben hű marad, a látszólag talpnyaló, ellenszenves bürokrata személyi titkára. A távozó kancellárt ugyanakkor zsarolják: maradhatna az általa kedvelt luxusvillában, ha nyilatkozatban állna ki az új kormány mellett. Idősebb lánya pedig csak akkor hajlandó magához fogadni apját, ha az neki kedvező végrendeletet ír. Riegert végül még régi barátnője is cserbenhagyja.

A filmet tavaly nyáron forgatta Havel, a legjobb cseh színészekre osztva szerepeket. A filmezés úgymond hagyomány a családjában. "Részben filmes családból származom, hiszen a nagybátyám egyike volt a csehszlovákiai filmgyártás megalapítóinak, ő építette a barrandovi filmstúdiókat, és családunk építette fel a Lucerna-palotát is, amelyben az első nagy prágai mozi működött" - magyarázta döntésének hátterét Havel. Beismerte: eredetileg filmrendező szeretett volna lenni, de a múlt századi csehszlovákiai politikai körülmények ezt nem tették neki lehetővé.

A film producere Jaroslav Bouèek volt. A költségeket hivatalosan nem közölték, de a sajtóértesülések szerint megközelíthették a 44 millió koronát.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.