2023. május 2., 12:17

Új évaddal tér vissza a Black Mirror

Charlie Brooker 2023-ban is elénk tartja a Fekete tükröt: közel négy év kihagyás után visszatér a Netflixre a kultikus sorozat, a Black Mirror.

Black Mirror
Black Mirror
Fotó: netflix.com

A Charlie Brooker által megálmodott Black Mirror nevű sorozat a disztópia eszköztárával élve 2011-től mutat nekünk görbe tükröt – hangsúlyozva mindenekelőtt a társadalmi és technológiai világproblémákat. A közeljövőben és/vagy egy alternatív jelenben játszódó antológiasorozat alkotója szerint „az összes epizód a mai életünket mutatja be és azt az életet, amit 10 percen belül élhetünk, ha ügyetlenek vagyunk”. A rendkívül nyomasztó, mégis szórakoztató sorozat több súlyos kérdést is felvet: Milyen lehet az a világ, amelyben a lakosok fejébe egy olyan chip van beültetve, ami minden látott momentumot képes rögzíteni és visszajátszani. Vajon mennyire kívánatos az a technológiai újítás, ami lehetővé teszi, hogy az aggódó szülő – szintén egy beépített chip segítségével – figyelemmel tudja követni gyermeke tartózkodási helyét, sőt arra is lehetősége van, hogy lássa azt, amit a gyermeke éppen lát? Milyen világ az, amiben a számítógépünk kameráján keresztül figyelik minden mozdulatunkat? Mi van akkor, ha megjelenik egy olyan szolgáltatás, ami teljes fizikai valójában – a közösségi oldalakon való megnyilatkozásait felhasználva – szimulálni tudja az elhunytat? Mi történne, ha minden szociális megnyilvánulásunkkor egy 1-től 5-ig terjedő skálán pontoznánk egymást, az ekképpen kialakuló átlagok pedig fontos szerepet töltenének be a társadalmi státuszunk alakulásában?

Az eltérő szereplőgárdával rendelkező, különálló egységeket képező epizódokat kezdetben a brit Channel 4 csatorna sugározta, a 2016-ban megjelenő harmadik évad viszont már a Netflix jóvoltából készült el. Azóta is ez a streaming szolgáltatás gyártja az antológiasorozatot, amiben George Orwell profetikus gondolatainak egyfajta 21. századi mozgóképes változatát tisztelhetjük.

A napjaink legkitűnőbb és legmeghatározóbb sorozatai között számontartott, sokszor szatirikus alkotás hatodik évada öt epizódból áll majd; a színészek között ott lesz Salma Hayek, Ben Barnes, Daniel Portman, Danny Ramirez, Himesh Patel, John Hannah, Josh Hartnett, Kate Mara, Michael Cera, Monica Dolan, Paapa Essiedu, Rob Delaney, Rory Culkin, Zazie Beetz és a Breaking Bad című sorozat sztárja, Aaron Paul is.

Az új évad első előzetese április 26-án jelent meg. Annyit már tudhatunk róla, hogy ez lesz az eddigi legkevésbé kiszámítható, legváratlanabb és legnehezebben besorolható évad. A premier valamikor júniusban várható.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.