Tisztelgés Sophia Loren és Belmondo előtt

2011. április 2., 17:01
LOS ANGELES/CANNES. Sophia Loren előtt tiszteleg az Oscar-akadémia május 4-én, Jean-Paul Belmondo pedig életműdíjat kap Cannes-ban.

 Sophia Loren, a világhírű olasz filmcsillag előtt tiszteleg május 4-én az Amerikai Filmakadémia, az Oscar-díjas színésznőt nagyszabású gálavacsorára várják. A fogadáson, amelyen Loren beszédet mond, pályatársai és barátai ünneplik a 76 éves színésznőt, akit 1962-ben a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjjal jutalmazták Vittorio De Sica Egy asszony meg a lánya című filmjéért, 1991-ben pedig tiszteletbeli Oscar-szobrocskát vehetett át. Akkor a "filmvilág valódi kincsének" nevezték.

A filmiparban töltött hosszú évei alatt Sophia Loren Hollywood olyan nagyjaival játszott együtt, mint Richard Burton, Marlon Brando, Clark Gable és Cary Grant. Az itáliai díva száznál is több alkalommal tűnt fel a filmvásznon, legutóbb Rob Marshall Kilenc című musicaljében láthatta a közönség 2009-ben.   

Kitüntetik életművéért Jean-Paul Belmondót is. Az áprilisban 78. életévét betöltő francia színész a cannes-i filmfesztiválon veheti majd át a díjat, várhatóan május 16-án. Az agyvérzés miatt megrendült egészségi állapotú színész a Le Parisien című lap információi szerint elfogadta a meghívást.

Ez lesz a harmadik alkalom, hogy Belmondo megjelenik a cannes-i filmfesztiválon. Az előző két alkalommal - 1960-ban a Moderato Cantabile, 1974-ben pedig a Stavisky című film kapcsán - meglehetősen lesújtó kritikákat kapott. Belmondo az elmúlt időszakban a nála 42 évvel fiatalabb volt modellhez, Barbara Gandolfihez fűződő kapcsolata miatt került a címlapokra. Legutóbbi filmjét Egy ember és kutyája címmel 2009-ben vetítették a mozikban.