2022. február 23., 13:19

Tévésorozat készül Móricz Zsigmond Tündérkert című művéből

Történelmi-politikai thrillersorozat készül a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával Móricz Zsigmond Tündérkert című művéből, amelyben a 17. századi Erdély politikai és társadalmi világa elevenedik meg Bethlen Gábor és Báthory Gábor életének bemutatásával.

alcsik
Alcsík csodálatos látképe.
Fotó: Hazajáró

A Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága 2,149 milliárd forint támogatást szavazott meg a Tündérkert címmel készülő tévésorozat gyártására - közölte az NFI szerdán az MTI-vel. Két történelmi hős egymást keresztező útja körül rajzolódik ki Móricz Zsigmond Tündérkertjében a 17. századi Erdély. "A mester és a tanítvány, a nyugodt erő és a féktelen szenvedély, a hűséges férj és a csapodár szerető, a megfontolt politikus és a lánglelkű fejedelem: Bethlen és Báthory. Két ellentétes személyiség harca Erdély vezetéséért, egy nő szerelméért és a magyarság megmaradásáért" - olvasható a film szinopszisában.

Móricz kortársa, Schöpflin Aladár szerint a regény "a 20. századi magyar irodalom legnagyobb és legsikeresebb erőfeszítése múltunk birtokbavételére" - idézték fel a közleményben.

A Tündérkert mozgókép-feldolgozása száz évvel Móricz regényének megjelenése után készül a Megafilm gyártásában. A nyolcrészes történelmi-politikai thrillersorozat epizódonként 48-52 perc hosszúságú lesz, és a tervek szerint 2023 őszén láthatja a közönség. A 95 napos forgatás 2022 július végén kezdődik és december végéig tart több mint hetven szereplővel, műtermi díszletekben és Erdélyben, eredeti helyszíneken.

A sorozat vezető rendezője Madarász Isti, a Hurok című thriller, az Egy szerelem gasztronómiája című zenés vígjáték és az Átjáróház című romantikus fantasy rendezője.

A Tündérkert Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor producerek (Elk*rtuk, El a kezekkel a Papámtól!, Nyitva) vezetésével készül. Vezető írója Bereményi Géza (Régimódi történet, Szabadság szerelem) és Tasnádi István (Memo, Egy másik életben), az írócsapatban Horváth András Dezső (El a kezekkel a Papámtól!, #Sohavégetnemérős, Nagykarácsony) és Jeli Viktória (Időfutár) is részt vesz, az operatőr Garai Gábor (Átjáróház), a látványtervező Pintér Réka (Elk*rtuk, Memo).

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.