2023. június 1., 13:39

Sorsfordítók: középiskolásoknak szóló animációsorozatot indított a Nemzeti Örökség Intézete

Különleges kisfilmsorozatot mutatott be a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI). A három-négy perces, Sorsfordítók címet viselő animációs kisfilmek olyan magyar hősökről szólnak, akik embertársaik és hazájuk védelme érdekében bárkivel és bármivel képesek voltak szembeszállni - köztük van a kassai születésű Salkaházi Sára és a Toporcon született Görgei Artúr is.

Sorsfordítók
Fotó: Salt Communications

Az anyák megmentőjeként ismertté vált Semmelweis Ignác; az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tábori kórházainak főápolója, Kossuth Zsuzsanna; a vészkorszak idején üldözött embereket mentő Salkaházi Sára; a hosszú időn keresztül igaztalanul árulónak tartott 1848-49-es honvédtábornok, Görgei Artúr és Olofsson Placid atya, aki tíz évig raboskodott a Gulagon, és küldetésének tartotta, hogy rabtársaiban végig tartsa a lelket – róluk szól a Sorsfordítók című animációs kisfilmsorozat első öt része, amelyet a Nemzeti Örökség Intézete kedden mutatott be a Piarista Rend Magyar Tartományának székházában, ahol Zsódi Viktor tartományfőnök atya köszöntötte a megjelenteket.

Fontosnak tartjuk, hogy legnagyobb hőseink példáját, üzenetét közelebb hozzuk a mai fiatalokhoz, ezért kezdtünk egy, kifejezetten a középiskolás korosztálynak szóló, a közoktatásban is jól használható animációs kisfilmsorozat készítésébe”

– mondta Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, hozzátéve: rengeteg olyan hős élt köztünk, akinek az életében volt egy olyan fordulópont, amikor megtehette volna, hogy a könnyebb utat választja, ő azonban nem ezt tette, helyette a krisztusi példát követte: embertársaiért életét, biztonságát, egzisztenciáját áldozta. „Valójában ők viszik előre a világot” – emelte ki a főigazgató, aki bízik abban is, hogy a videók alkalmat teremtenek arra, hogy a diákok tanáraikkal ezekről a sokszor nehéz döntési helyzetekről beszélgetni tudjanak a tanórákon vagy akár azokon kívül.

Sorsfordítók
Fotó:  Salt Communications

A Nemzeti Örökség Intézete 2021 nyarán indította el a Nemzeti Emlékezetpedagógiai Programot, amelynek egyik célja, hogy segítse a fiatalokat, különösen a 12-18 éves korosztályt a nemzeti múlt megismerésében, a hazához való kötődés erősítésében. Emellett olyan hasznos eszközökkel igyekeznek támogatni a pedagógusokat, amelyek gazdagíthatják, valóban élményalapúvá tehetik az oktatást – ezek közé tartozik a Salt Communications munkatársaival közösen készített kisfilmsorozat is, amelynek első öt epizódját már meg lehet nézni a Sorsfordítók Youtube-csatornáján.

A rendezvényen részt vett Nánay Mihály, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke, történész, gyakorló történelemtanár, aki arról beszélt, hogy a mai oktatásban nagy szükség van a most bemutatott animációkhoz hasonló eszközökre, amelyeknek népszerűsítésébe az egyesület saját szakmai kapcsolatrendszerén bekapcsolódik majd.

„Számos remek történelemórát láttam már, hatalmas szellemi konstrukciókkal és fogalmi rétegekkel, de egyik sem vette fel a versenyt a jól megválogatott, példaszerű és értéket képviselő személyes sztorikkal. Ma mintha egyfajta mítoszrombolás zajlana, pedig az a tapasztalatom, hogy a diákok nagyon nyitottak a mély és példaszerű történetekre, értékekre, sőt keresik is ezeket – a hitelesség azonban mindennél fontosabb számukra. Örömmel látom, hogy a NÖRI-s kollégák is hasonlóan gondolkodnak erről: a most bemutatott öt kisfilmből három olyan személyről szól, aki a kerettantervnek is része” – magyarázta Nánay Mihály.

Idén várhatóan további részekkel bővül a sorozat, a kisfilmeken keresztül többek között az első magyar orvosnő, Hugonnai Vilma; Apor Vilmos vértanú püspök; Tóth Potya István válogatott magyar labdarúgó és edző életét ismerhetjük meg jobban – hangzott el a keddi sajtótájékoztatón.

„A kisfilmek megalkotása során kollázstechnikát alkalmaztunk. Ezzel a módszerrel nemcsak jól ismert hőseinket, de a kevésbé közismert történelmi nagyságok arcképét is megmutathattuk a közönségnek. A kollázs alkalmas arra, hogy absztrakt fogalmakat, gondolatokat, vagy akár érzelmeket egy-egy szimbolikus motívumba sűrítve jelenítsen meg, ugyanakkor lehetőségünk volt egy-egy gaget és némi humort is beleszőni a kisfilmek vizualitásába” – mondta a kisfilmek levetítését megelőzően Burus Botond, az animációkat készítő Salt Communications art directora.

Sorsfordítók
Fotó:  Salt Communications

A vetítést követően a budapesti Piarista Gimnázium diákjai egy különleges történelemórán vehettek részt Nánay Mihály vezetésével – egy kifejezetten erre az alkalomra készített kvízt is kitölthettek, amelyben a kisfilmeken látható nemzeti hősök életéhez kapcsolódó kérdések is szerepeltek.

A Sorsfordítók animációs kisfilmsorozat első öt epizódja a Youtube-on megtekinthető.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.