2023. október 17., 12:30

Scorsese második fázisa: Nagymenők (1990)

 Két nap maradt a Megfojtott virágok október 19-I szlovákiai premierjéig, így Scorsese második fázisának csúcsfilmjébe tekintünk bele. A Rettegés foka, a Krisztus utolsó megkísértése vagy a Casino is a kiemelkedő alkotásai közé tartoznak karrierje ezen szakaszából. Sokkal művészibb vonalakra kezdett el szert tenni korábbi stílusához képest.

 

Nagymenők - film
Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: imdb

Színes repertoárja ellenére Scorsese névjegyévé mára a gengszterfilmek világa vált . A Nagymenők fontos szerepet játszott abban, hogy a rendezőre ráragadt ez a címke. Mindennek ellenére tudni kell, Scorsese csupán három ilyen jellegű filmet készített, ebből kettőt élete ezen szakaszában. Több bizonyíték nem is kell arra, mennyire túlnőtte a film kultusza saját legendás rendezőjét.

A történet a valóban létező Henry Hill Jr. történetét mutatja be három évtizedet felölelve, az 50-estől a 80-as évekig. Scorsese és írója Nicholas Pileggi gyönyörűen mutatják be, ahogyan Hill kisfiúként beleszeret a gengszterek világába, és miként szállnak el romantikus illúziói az öltönyös és jólfésült maffiózókról, miután szembesül a kegyetlen világgal, amibe belecsöppent. A film legendás főszereplő hármasa Joe Pesci, Robert De Niro és Ray Liotta, mint Henry Hill.

Az elvadult és erőszakos férfiak világa soha nem állt távol Scorsese-től. Legtöbb filmjére igaz az állítás, miszerint főszereplői mindig egyfajta krízisben lévő férfiak. Az egzisztencia megteremtésének vágya, a kilátástalanság és a hatalomvágy, mind visszaköszönnek alkotásai zömében. A film telítve van kiválóbbnál kiválóbb dialógusokkal, amelyeket színészei hatalmas lelkesedéssel vesznek szájukra, Scorsese vagány stílusa pedig felteszi a habot a tortára. Uganúgy le kell szögezni, Scorsese nem arról híres, hogy köntörfalaz. Romlott világaira mindig ad egy kellően rózsaszín, szinte gyermekesen naiv és felszínes rálátást. Így karakterein keresztül rántja le a leplet gyönyörű piros almáról, amibe minnél mélyebben harapunk bele, annál több rothadtságot találunk benne. A hatalom és a pénz megbabonázza szereplőit, Scorsese pedig nem leplezi milyen nagy buli tud lenni a hatalom. A célok elérésének érdekében elkövetett bűnök nem maradhatnak örökké eltemetve. Előbb vagy utóbb eljön a pillanat, amikor a vezeklés elkerülhetetlenné válik.

 

 

 

Nagymenők - Scorsese
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.