2022. november 7., 19:16

Piargy – a modernkori Szodoma és Gomora szimbóluma

Amikor először olvastam az új szlovák filmről, elhatároztam, ha majd megnézem, odafigyelek, milyen hatással lesz rám, hogy fekete-fehér a film. Az az igazság azonban, hogy a film száz perce alatt egy pillanatra sem jutott eszembe, hogy fekete-fehér filmet nézek, annyira lekötött a drámai történet meg a színészi teljesítmények. Csak a moziból hazafelé menet jutott megint az eszembe, de azonnal meg is állapítottam magamban, elképzelhetetlen lett volna ezt a filmet színesben forgatni.

Piargy
Fotó: youtube.com

A zordságában is gyönyörű ám egyben baljóslatú és titokzatos fekete-fehérben ábrázolt közép-szlovákiai táj ugyanis az, ami a František Švantner novelláiban előszeretettel alkalmazott misztikumot tulajdonképpen szimbolizálta a filmben, mert maga a történet a švantneritől eltérően nem misztikus, a természetfelettivel való kapcsolat is csak a javasasszony filmet végigkísérő próféciáiban van jelen valamilyen szinten.

Piargy a film címe és a csupán hat házból álló falucska neve is, ahol a történet játszódik. Piargy azonban nem létezik, eltűnt egyetlen éjszaka alatt a föld színéről, mintha csak az ördög vitte volna magával a pokolba, minden házával, állatával és lakójával együtt, kivéve egyet, aki - a jó szimbólumanként - élve maradt. Isten így büntette meg az erkölcstelenséget.

Az Úr 1939. évében a Besztercebánya közeli Piargy faluban megszületik az Antikrisztus. Legalábbis ezt mondják a pletykák, amelyeket végül egy püspök által megbízott pap érkezik ellenőrizni.

A település tele van bizarr és sötét szereplőkkel, és a büntetés nem várat magára sokáig. A falut farsang idején lavina sodorja el, és csak egyetlen lány éli túl a tragédiát. De még mielőtt mindez bekövetkezik, egy méltatlan nőtől megszületik az Antikrisztus. Olyan lesz, mint a gyermekeink, csak neki sapkaszerű szőr lesz a testén” – írja Švantner.

Piargy
Fotó:  youtube.com

A film egy család tragikus története. A fiatal és gondtalan Julišát, akit Bárdos Judit alakít a filmben, feleségül veszi a falu leggazdagabb földbirtokosának, Ján Roháčnak a fia. Julišát az sem gátolja abban, hogy feleségül menjen a gazdag földbirtokos fiához, hogy annak anyja a legjobb barátnőjét, Jolanát szemelte ki menyének. De ahogy mondani szokás, ember tervez, Isten végez, jobban mondva végül az lesz, amit a ház ura - az öregebb Roháč - elhatároz. Már pedig ő a számító Magduša fiatal és gyönyörű húgát szemelte ki a fiának… jobban mondva saját magának, mert azt az első pillanattól látni, hogy a Mokos Attila által alakított öregebb Roháčnak céljai vannak Julišával, aki végül nem lesz képes ellenállni erőszakos és durva apósának, s egyszercsak egy szerelmi háromszögben találja magát.

Először még büszkén tiltakozik, végül azonban már maga is igyekszik a durva férfi erőt megtestesítő apósa karjaiba.

Roháč mai nyelven egy szexuális ragadozó, akinek minden nőnek alá kell rendelnie magát. Megverheti a feleségét, megalázhatja a fiát, és megerőszakolhatja a menyét. De van benne valami vad erő, ami megfogja Julišát: magabiztos férfi lovon, puskával a vállán. A bűnös kapcsolatról többen is tudnak a faluban, vagy legalábbis sejtik azt, de senki sem szól semmit. A templom tetőjének megjavítása fejében még a pap is szemet huny a bűnös viszony felett.

Piargy a modernkori Szodoma és Gomora szimbólumává válik, a ferde erkölcsű társadalom tükre, a jó és rossz harcának metaforája.

Akár ma is történhetne mindez, a mai társadalomtól sem idegen ez a viselkedésforma.

Piargy
Bárdos Judit a filmben kiválót alakított
Fotó:  youtube.com

A film rendezője Ivo Trajkov Prágában élő macedón-cseh rendező, akit elmondása szerint magával ragadott Švantner varázslatos realizmusa. Ezért forgatta le ezt a bűnről, szerelemről, árulásról és a kegyetlen büntetésről szóló igazi szlovák népi horrort. Švantner néhány témája a kor kontextusában játszódik, de ma talán még forróbb. Európában nem szabadultunk meg a radikalizmustól, ellenkezőleg. A másik téma a nők helyzete a társadalomban, amely sok tekintetben javult, de még mindig nem egyenlő – nem véletlenül.

A nő mai „szabad választása” tulajdonképpen séta a sok felállított csapda között: ha belelép, az ő baja, ha pedig ellenáll és nem lép bele, akkor a társadalom elítéli, mint alkalmazkodni képtelent” – nyilatkozta a film bemutatója után a rendező.

Bárdos Judit kiválóan alakítja a film során leginkább átalakuló Julišát, az előbb cserfes, bolondos fiatal lányt, majd a hatalomra (vagy biztonságra) vágyó kiszemelt menyasszonyt, aki bár nem olyan számító, mint a nővére - hiszen az tulajdonképpen kétszer is eladja őt -, de tudja, hogy egyetlen esélye az életben maradáshoz, hogy jól házasodjon, s ezért hajlandó akár a legjobb barátnője érzésein is keresztüllépni. Az alázatos kendős fiatalasszonyt, aki jó felesége akar lenni az urának, az áldozatot, aki hol nyertes és ellenáll, hol pedig vesztes és megalázott, majd a kudarcot vallott fiatalasszonyt, aki mindent alárendel bizarr vágyainak, mígnem elveszít mindent: férjet, otthont, vagyont, biztonságot.

A nőknek ugyanúgy, mint régen, ma is sok mindent magukba kell fojtaniuk, és sok mindent elszenvedniük. Piargyban senki sem tökéletes, mindenkinek vannak pozitív és negatív tulajdonságai. Az egyes karakterekben mindannyian megtalálhatjuk magunkat”

– mondta a főszereplő Bárdos Judit a film bemutatója után hozzátéve, ebben a filmben sok réteg megtalálható, amelyeket az egyszerű embereken keresztül mutat be. Sokszor tragikusan, néha komikusan is. „A legtöbben szeretnénk megfelelően élni és beilleszkedni a társadalomba. Ám megtörténhet, hogy megadjuk magunkat egy furcsa szenvedélynek, amiből nagyon nehéz kilépni, tisztának maradni és lelkiismeret-furdalás nélkül élni tovább” – tette hozzá Bárdos Judit.

Piargy
Fotó:  youtube.com

Silvia Panáková producer és Ivo Trajkov rendező filmje nyolc évig készült, és további két évet kellett várnia arra, hogy a mozikba kerülhessen. A költségvetése több mint kétmillió euró volt. A jelenetek nagy része a turócszentmártoni skanzenben játszódott, illetve Besztercebányán és Pozsonyban, de játszódtak jelenetek egyebek mellett Sitnóban, Lozornóban vagy a csehországi Třebíčben is. Számos trükkeffektust is alkalmaztak a filmben, az egyik legnagyobb a lezuhanó lavina volt, amit valójában háromszor sem sikerült felrobbantani, így a film alkotóinak pótmegoldást kellett választaniuk.

A Piargy jellegzetes és eredeti film, amit mindenképpen érdemes megnézni, legyen szó akár a színészi teljesítményekről, akár a drámai történetről vagy a vizuális feldolgozásról, mindenki hazavihet magával egy neki tetsző szeletet. A filmet szeptember 22-étől láthatjuk a mozikban.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.