2024. január 18., 10:45

Óva inti az új nézőket a régi James Bond epizódoktól a brit filmintézet

Félretéve az érzékeny filmkritikusi szempontokat, nem ítélkezve az ikonikus brit sorozat minőségi hozadékairól a filmszakma számára, azt alighanem mindenki elismeri, hogy James Bond, őfelsége 007-es ügynöke körülbelül annyira ismert személy és márkanév, mint például a Coca Cola.

 

James Bond - 007
Fotó: reprofoto

Az egyéni stílussal rendelkező, jellemzően túltolt képességekkel felruházott, markánsan machós (legalábbis az ezredfordulóig) ügynök, kissrácok generációinak volt mintaképe világszerte. Egyszerűen úgy szerettük vagy utáltuk, ahogy volt és pont. A nyugatot megfertőző woke őrület azonban őfelsége ügynökét sem kerülhette el. A brit filmintézet – amely egyébként tisztelegni kíván a sorozat előtt – most egy óvó figyelmeztetést adott ki a sorozat régi epizódjait megtekinteni kívánó új nézők számára, mondván: a filmek nyelvezete, abban egyes pózok, megfogalmazások a modern filmek kedvelőinek „felháborodását válthatják ki” – számolt be több brit hírforrás köztük a Daily Mail és a Telegraph.

„Kérem tudatosítsák, hogy ezen filmek közül többnek a nyelvezete és képi világa vagy más tartalma a kor nézeteit tükrözi és ma sértő lehet” – idézte a Telegraph a londoni Southbank egyik BFI mozija előtt elhelyezett – a leendő nézőt kiskorúsító - figyelmeztető feliratot.

Vajon mi bánthatta leginkább a figyelmeztetés kiötlőit? Hogy James Bond kérdezés és előzetes írásbeli engedély nélkül csókolta meg filmbéli partnernőit vagy, hogy kitartóan flörtölt az erre nyilvánvalóan vevő titkárnővel? Vagy az volt a baj, hogy az aktuális főgonoszt leütötte vagy mily szörnyűség megölte ahelyett, hogy egy nyugodt „safe space-be” invitálta volna egy vaníliás machiatóra, hogy agresszivitásmentes problémamegoldást gyakoroljon vele? Vagy netán az, hogy szőrös volt a mellkasa és nem teljesítette a mai PC androgün „férfiideálról” sulykolt képet, vagy egyszerűen csak az, hogy egy aszfaltszaggató nyolchengeressel tepert és nem egy konzervdoboz formájú villanyautóval?

Nehéz eldönteni, hogy a hír üzenete nevetséges vagy inkább elszomorító. Minden kicsit is józan gondolkodású ember számára azonban figyelmeztető sziréna lehet az, hogy még az isten megszüntetését teljes komolysággal ötéves tervben meghirdető, papok ezreit kiirtó lenini kommunista rendszer sem változtatta nővé Jézust, sőt a legpuritánabb katolikus érában is megjelenhetett egy fedetlen keblű szoptató madonna. Ilyesmit, a múlt átírását és a valóságtól való iszonyt csak Orwell 1984-ében tapasztalhattunk, na és persze mostanában. A baj tehát igen nagy.

De visszatérve James Bondhoz. Az említett figyelmeztetés az Egyesült Királyságban aligha olyannyira sokkoló, mint tájainkon, annál is inkább, mert – mint a brit hírforrások erről beszámolnak – őfelsége ügynökének történeteinek tavaly megjelentetett könyv változatait már átírva, gyakorlatilag cenzúrázva jelentették meg, eltávolítva azokból a „rasszokra érzéketlen kifejezéseket és előítéleteket” hasonlóan, mint az már korábban megtörtént Agatha Christie egyes regényeinek esetében.

Az őrületnek vélhetően még nincs vége, legalábbis erre utal a néhány évvel ezelőtti – és a James Bond legutóbbi részében részben meg is valósított tervről szóló – polémia, amely szerint őfelsége ügynökének szerepét a jövőben egy fekete női színész vehetné át. Nos kérem, ahogy tetszik, csak ne tessék elfeledkezni arról, hogy mi lett a vége néhány éve annak az ötletnek, amikor a tengerentúlon egy „nagy elme” kitalálta és állítólagos „nőgyalázás” elkerülésének szükségességére hivatkozva ideiglenesen meg is valósította, hogy a Playboy-ból eltűntették a ruhátlan hölgyeket.

Erre a helyzetre ide kívánkozik a mára már régi vicc, hogy vajon miért van az, hogy azok a nők, akik nem kávéízű, koffeinmentes kávét isznak, előnyben részesítik az alkoholmentes sört, a zsírtalanított tejet, a cukormentes üdítőt és a húsmentes hamburgert, vajon miért nem vágynak impotens férfiakra is? Nyugalom, ebben a tempóban, ilyen agymosás mellett csak idő kérdése.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.