2021. október 6., 14:26

Oscar-díj: Évente gyűlésezik majd az amerikai filmakadémia teljes tagsága

Ezentúl évente tart közgyűlést a tízezer fős amerikai filmakadémia teljes tagsága - erről határozott kedden a filmakadémia vezető testülete, amely egyúttal azt is bejelentette, hogy a jövő márciusi 94. Oscar-díjátadó ceremónia producere Will Packer lesz.

Oscar-díj
Fotó: TASR/AP

Korábban csak két alkalommal volt példa az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) teljes tagságának találkozására: 2013. május 4-én és 2017. szeptember 28-án - idézte fel a The Hollywood Reporter, megjegyezve, hogy ezekre a közgyűlésekre még a filmakadémia tagságnak jelentős kibővítése és a pandémia előtt került sor.

A filmakadémia vezető testülete által kedden elfogadott állásfoglás szerint

az AMPAS tagjainak gyűlését évente a naptári év második negyedévében Los Angeles megyében, virtuálisan és/vagy személyesen, a kormányzótanács által kijelölt módon, a filmakadémia ügyeinek megvitatása céljából kell megtartani".

A közgyűlés előtt a tagok írásban nyújthatnak be kérdéseket, ezekből a szervezet elnöke és vezérigazgatója választja ki, amire a gyűlésen válaszol. A tanácskozás rögzített változatát később felteszik a tagság portáljára.

A határozatban az is szerepel, hogy amennyiben a kormányzótanács véleménye szerint az éves közgyűlés megfelelő körülmények között nem tartható meg a második negyedévben, akkor az előző közgyűlést követő tizenöt hónapon belül bármikor összehívhatják.

Az AMPAS ugyancsak kedden hozta nyilvánosságra, hogy a 2022. március 27-re tervezett 94. Oscar-díjátadó gála producere Will Packer lesz.

Packer, a Tökéletes bűnözők és a Csajtúra producere 2016-ban Emmy-díjat kapott a Gyökerek című minisorozatért. Munkatársa, Shayla Cowan, a Will Packer Productions és a Will Packer Media vezetője lesz a műsor társproducere.

A pandémia alatt megrendezett 93. Oscar-gála, amelyet producerként Steven Soderbergh, Stacey Sher és Jesse Collins jegyzett, számos rendhagyó újítással lepte meg a nézőket, a tévés közönsége azonban így is tízmillió alatt maradt. (Minden idők legnézettebb gálája az 1998-as volt, amikor 57,2 millió néző látta a Titanic című film diadalát.)

Az Oscar-gála létfontosságú a filmakadémia számára, amelynek Oscarral kapcsolatos évi 92 millió dolláros bevétele zömmel a televíziós közvetítési jogok amerikai és nemzetközi értékesítéséből származik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.