2023. szeptember 28., 20:15

Oroszország: nyet Barbie?

Az oroszok sorban állnak a mozikban, hogy megnézhessék a Barbie filmet, melyet a jelen helyzetben csupán jogtalan másolatokról mutathatnak be a mozik.

barbie
Fotó: Imdb

Hivatalosan a Barbie filmet nem vetítik az orosz mozik. Oroszország inváziója Ukrajnába egy rakás hollywoodi stúdiót késztetett arra, hogy megtiltsák az orosz moziknak filmjeik bemutatását. Az utóbbi időben azonban egyre több jogtalan kópia kerül át a határon, melyekre orosz nyelvű szinkronok is készülnek.

A filmek bemutatását a mozikban titok övezi. A licencekkel kapcsolatos problémák elkerülése érdekében a mozik orosz rövidfilmekre árulják a jegyeket, a Barbie-t pedig az előzetesek helyében mutatják.

Oroszország kulturális minisztere nem tetszését fejezte ki az eseménnyel kapcsolatban, mivel múlt hónapban még azt nyilatkozta, hogy a film nem egyezik azokkal a célokkal, amiket az orosz elnök Vladimir Putyin jelölt ki a hagyományos orosz morál megőrzése és megerősítése érdekében.

Az orosz parlament egyik tagja Maria Butina is elégedetlenségét fejezte ki, nem csak a mozik jogsértése kapcsán, de a film és annak alapjául szolgáló játékbaba iránt is, melyek szerinte rossz hatással vannak a fiatal lányokra. Sokuk szerint a patrióta szellemű orosz filmek azok, amikre jelenleg szükség van, hogy az emberek és a katonák morálját növeljék. Mi más lehetne erre a célra a tökéletesebb fegyver, mint a művészet – mondta.

Az emberek ezt máshogy gondolják. Szerintük mindenkinek joga van, hogy eldöntse mit szeretne nézni. Ahogy az egyik orosz mozinéző is megjegyezte:

Még, ha nem is értünk egyet más emberek nézeteivel, akkor is érdekes látni az ő nézőpontjukat is.”
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.