2022. szeptember 23., 17:35

Óriási csapás a szlovák filmgyártás számára

A pozsonyi Lumiére  filmszínház az elkövetkező hónapokban előreláthatóan már nem nyitja meg ajtaját a nézők előtt.

Hónapokig zárva lesznek
Fotó: TASR/Facebook
Peter Dubecký és a mozi bejárata

Kedden, szeptember 20-án tűz ütött ki a Szlovák Filmintézet (SFÚ) tulajdonában lévő  moziban.

Az intézet igazgatója, Peter Dubecký szerint a sok füst és égéstermék miatt nem lehet csak vízzel megtisztítani a helyiséget, hanem speciális vegyszereket kell alkalmazni. Miután novemberben egyébként is terveztek egy nagyobb felújítást, ezért a mozi előreláthatóan csak a tervezett, illetve a kényszer okozta felújítást követően a tavaszi hónapokban lesz ismét üzemképes.

Miután itt digitalizálják a régi szlovák filmeket és más fontos műszaki munkákat is itt végeznek, az SFÚ vezetője szerint a kár a nemzeti kulturális örökség szempontjából ugyanolyan súlyosnak tekinthető, mint a krasznahorkai várban 2012-ben keletkezett tűz okozta pusztítás.

A digitalizálás folyamatát nem lesz könnyű újraindítani. A kár nagyságát csak a szakértői vizsgálat fogja megállapítani. Azt viszont már most tudni lehet, hogy a régi filmanyag jelentős része károsodott vagy teljesen megsemmisült.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.