2023. augusztus 10., 10:32

Nem minden rózsaszín: Kuvaitban és Libanonban betiltották a Barbie-t

Kuvaitban és Libanonban betiltották Greta Gerwig Barbie-filmjét, a KUNA kuvaiti hírügynökség csütörtöki jelentése a közerkölcsök védelmével indokolta a döntést, a libanoni kulturális tárca pedig azt vetette a film szemére, hogy a homoszexualitást népszerűsíti.

Greta Gerwig Barbie
Fotó: TASR/AP

Kuvait emellett betiltotta a Beszélj hozzám című horrorfilmet is - tette hozzá a KUNA.

Az ország sajtószabályozásért felelős minisztériuma részéről leszögezték: mindkét film „a kuvaiti társadalom értékeitől eltérő értékeket népszerűsít”.

A tárca egyébként rendszeresen felülvizsgálja a filmeket, és míg egyes esetekben csak bizonyos részleteket, többnyire szexuális tartalmakat vág ki belőlük, előfordul, hogy a teljes film betiltását javasolja.

Mohammad Mortada, a libanoni kulturális miniszter leszögezte:

a Barbie „ellentétben áll a hit és az erkölcs képviselte értékekkel azáltal, hogy lebecsüli a család fontosságát”.

A tárcavezető döntését követően a belügyminisztérium utasította a filmek cenzúrázásáért felelős, a belügyi tárca fennhatósága alatt működő hivatalt, vizsgálja meg a filmet és tegye meg javaslatait.

Mortadát a libanoni politikai életben nagy befolyással bíró Hezbollah síita milícia támogatja, melynek vezetője, Haszan Naszrallah nemrég egy beszédében halálbüntetést követelt a homoszexuálisokra.

A Barbie vetítését július végén Pakisztán egyik tartományában,

Pandzsábban is betiltották a helyi hatóságok, „kifogásolható tartalmakra” hivatkozva.

Vietnam szintén betiltotta a vígjáték forgalmazását, mert olyan térkép szerepel benne, amely a kínai területi követeléseket ábrázolja a Dél-kínai-tengeren.

A héten a filmet forgalmazó Wagner Bros. bejelentette,

a Barbie csupán 17 nappal bemutatása után elérte az egymilliárd dolláros jegyárbevételt. Az összeg rekordot jelent,

ugyanis Greta Gerwig az első nő, aki egy film egyetlen rendezőjeként elérte az egymilliárdos mérföldkövet. A Warner vízválasztónak nevezte az eredményt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.