2024. július 4., 16:25

My Lady Jane – a lány, aki megmentheti a brit királyságot

Napokban debütált a My Lady Jane című sorozat az egyik legnépszerűbb streamingszolgáltatón. A műsor elnevezése hallatán azonnal egy átlagos kosztümös történetre gondolnánk, ám mint minden „mesében”, ebben is van egy meglepő csavar.

Sorozatajánló
Fotó: YONAKA hivatalos Fb-oldala

Mielőtt rátérnék a sorozat legfontosabb részleteire, ismertetném a sztori történelmi hátterét.

Lady Jane Grey az angol történelem egyik legkegyetlenebb királyának, VIII. Henriknek volt a másodunokahúga. Származásának köszönhetően kiváló oktatásban részesült, többek között filozófiát, latint és görögöt is tanult. Családja révén pedig protestáns vallású volt. Gyerekkora óta a királyi udvar középpontjában állt, hiszen „jó partinak” számított a hataloméhes férfiak körében.

Mivel VIII.Henrik utódja VI.Edward nagyon fiatalon került a trónra, ráadásul sokat betegeskedett, így nem csoda, hogy az udvarban többen is azt gondolták, Lady Jane Grey révén királyi babérokra törhetnek.

Megérzéseik jónak bizonyultak, ugyanis VI. Edward 15 évesen meghalt, és Jane-t jelölte ki utódjául. Ez a tény sokakat megdöbbentett, mert ezen tettével a néhai király kihagyta végrendeletéből féltestvéreit, Máriát és Erzsébetet.

Sorozat
Fotó:  Amazon MGM Fb-oldala

A fiatal nő 17 évesen a trón várományosa lett, férjhez ment lord Guilford Dudleyhoz, és mit sem sejtve várta tragikus sorsát.

Ezt a megrázó történetet használták fel mind a sorozatkészítők, mind az azonos címmel megjelent könyv szerzői is.

A sorozatban a történelmi hitelesség egy pontig megmarad, viszont a szereplők kiléte, olykor a kora is megváltozik. Edward személyében egy tizenhat éves tini királyt láthatunk, aki ahelyett, hogy első csókján ábrándozna, azon kell gondolkodnia, hogy kinek adja át az uralkodói stafétát halála esetén. Jane-t pedig olyan házasságra kényszerítenek, melyhez egyáltalán nem fűlik a foga. Mindeközben a királyságot megosztja az etiánok és az igazak közti konfliktus.

Előbbiek olyan személyek, akik képesek állattá változni, utóbbiak halandó emberek képességek nélkül. (Ez a parallel világ voltaképp tükrözi a protestáns és katolikus szembenállást.)

Visszatérve Jane-re, a fiatal és okos lány független szeretne lenni, ám ehelyett tőrbe csalják, kiházasítják, ráadásul egy etiánhoz. A népi gyógyászathoz remekül értő lány alkut köt hitvesével, miszerint ha Jane kigyógyítja őt ebből a „betegségből”, elválhatnak egymástól. Az igazán jóképű Giffordba azonban Jane szépen lassan beleszeret, érzései pedig nem maradnak viszonzatlanok.

Sorozat
Fotó:  Amazon MGM Fb-oldala

A történet akkor válik egyre komplikáltabbá, amikor Edward, Jane és Gifford egy összeesküvés kellős közepén találják magukat. Edwardot féltestvére, Mária mérgezi, és szinte a halálba kergeti, Jane-t megkoronázzák, Gifforddal közösen összeesküvést kell szőniük életben maradásukért, és megannyi kalandban kell részt venniük. Csakhogy még ez sem garancia arra, hogy fejük a nyakukon maradjon. Vajon megmentik magukat és királyságot? Mária megbűnhődik, vagy széles mosollyal konstatálja győzelmét?

Ha kíváncsi vagy a részletekre, fuss, kapcsold be a laptopod vagy a TV-t, kattints párat, és nézd meg ezt a fantasztikummal, szerelemmel és ármánnyal teleszőtt izgalmas sorozatot!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.