Mit kínál a 9. Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok?

muzsa.sk | MTI 2019. március 19., 12:44

Az elmúlt évek magyar filmterméséből válogat a 9. Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok sorozata, amelyen dokumentum-, kis- és nagyjátékfilmeket is láthat a közönség.

Fotó: pixabay.com

A Balassi Intézet bukaresti központja és a marosvásárhelyi K'Arte Egyesület által szervezett filmnapok március 27. és 31. között zajlanak az erdélyi városban, a vetítések zöme az önkormányzat által működtetett Művész moziban lesz.

A vetítéssorozat az Ultra című, amatőr atlétákról és egy extrém maratonról szóló dokumentumfilmmel kezdődik, a film rendezője és főszereplője, Simonyi Balázs jelenlétében, akivel Szász Attila beszélget. A filmnapokon a marosvásárhelyi közönség Zágoni Balázs rendezőt is megismerheti, akivel A püspök reggelije - Márton Áron első 50 éve című dokumentumfilm vetítése után Haller Béla professzor beszélget.

A gyermekeket a Salamon király kalandjai című, 2017-ben készült magyar-izraeli koprodukciós filmmel várják a szervezők.

A nagyjátékfilmek között a 20. század jelentős történelmi eseményeire reflektáló két film szerepel: Szász Attila Örök tél című alkotása, amely a Szovjetunióba deportált 250 ezer magyarnak állít emléket, akikből 100 ezer soha nem tért haza, valamint Gárdos Péter Hajnali láz című filmje, egy megható történet a Holokauszt kegyetlenségét leküzdeni képes élni akarásról.

A Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok sorozata két, egymással teljesen ellentétes hangulatú filmmel zárul: a Madarász Isti rendezte Egy szerelem gasztronómiájával és Nemes Jelen László legújabb alkotásával, a Napszálltával.

Lesznek kísérőprogramok is: március 27-én nyílik Fekete Zsolt marosvásárhelyi fotóművész (Lét)állapotok című fotókiállítása. Bemutatják az Infinitezimal román folyóirat magyar tematikus számát, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem három hallgatója pedig koncertet ad.

0 HOZZÁSZÓLÁS