Milyen változások lesznek a vasárnapi Oscar-gálán?

2021. április 24., 13:56
ma7 | MTI

A vasárnapi 93. Oscar-díjátadó gála aligha hasonlít majd a megszokott ceremóniához: a járvány miatt elmarad a vörösszőnyeges felhajtás, de a műsor készítői nagyszabású show-t ígérnek olyan sztárfellépőkkel, mint Renée Zellweger, Joaquin Phoenix, Brad Pitt és Reese Witherspoon.

Oscar-díjak-LA
Fotó: unsplash.com
Illusztráció

Az Oscar-gála producerei, köztük Steven Soderbergh korábban elárulták, hogy szakítva a hagyományokkal két helyszínen szervezik meg a díjátadót: a Los Angeles-i Dolby Színházban és a 13 kilométerrel odébb lévő, gyönyörűen felújított, art deco stílusú Union Station pályaudvaron ünnepelhetnek majd a sztárok. Mint hozzátették, azért választották a pályaudvart, mert több forgatás is zajlott ott, köztük A sötét lovagé, és romantikus hollywoodi helyszínnek tartották.

A meghívottak számára kötelező a negatív koronavírus-teszt, be kell tartaniuk a távolságtartási szabályokat, és a műsor szüneteiben maszkot kell viselniük, a kamera előtt azonban levehetik. A szervezőket a járvány elleni védekezés elismert szakértői segítették tanácsaikkal, hogy a személyes részvétel teljesen biztonságos legyen.

Azok az Oscar-jelöltek pedig, akik nem utazhattak el a díjátadóra a járvány miatt, műholdas közvetítéssel kapcsolódhatnak be a műsorba egyebek mellett Londonból és Párizsból.

Az Oscar-mezőny idén különösen színes lett: több mint 70 nő van a jelöltek között, és a 20 jelölt színész és színésznő közül kilenc valamilyen kisebbségi etnikumhoz tartozik. A rendezői kategóriában először szerepel két nő, a brit Emerald Fennell (Ígéretes fiatal nő) és A nomádok földje rendezője, a kínai származású Chloé Zhao.

Zhao Frances Mcdormand főszereplésével készült road-movie-ja hat kategóriában esélyes az amerikai filmakadémia díjára, és nem okozna meglepetést, ha a gálán elvinné a legjobb film Oscarját is.

Hat kategóriában jelölték Lee Isaac Chung Minari című filmjét, amelyben egy koreai család egy arkansasi farmon próbál szerencsét a nyolcvanas években, valamint Florian Zeller demenciadrámáját, az Anthony Hopkinsszal forgatott az apát is.

A legjobb film mezőnyébe nyolc alkotás jutott be:

A Mank és a Nomádok földje mellett az Apa, a Judas and the black Messiah, a Minari, az Ígéretes fiatal nő, a Metál csendje és a Chicagói 7-ek tárgyalása.

A színésznők mezőnye nyitottabb: 

Frances Mcdormandnak sokan jósolnak Oscart a nomádok földjéért, de olyan versenytársakkal kell megküzdenie, mint Viola Davis (Ma Rainey - A blues nagyasszonya), Andra Day (Az Egyesült Államok kontra Billie Holiday), Carey Mulligan (Ígéretes fiatal nő) és Vanessa Kirby, Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjének főszereplője. Kirbyt ezért az alakításáért Golden Globe- és BAFTA-díjra is jelölték, és tavaly elnyerte a velencei filmfesztivál díját.

A legjobb nemzetközi filmek kategóriájában idén nincs magyar jelölt.

Az öt alkotás közé a boszniai Jasmila Zbanics Quo vadis, Aida? című filmje, a dán Thomas Vinterberg Még egy kört mindenkinek című vígjátéka, a román Alexander Nanau Kollektíva című dokumentumfilmje, a The Man Who Sold His Skin című tunéziai szatíra és a hongkongi Better Days című, iskolai zaklatásról szóló dráma került be.

A Los Angeles-i idő szerint vasárnap este kezdődő díjátadó ceremóniát 225 ország és térség televíziója sugározza. 

Kövesse facebook oldalunkat is!