2018. április 23., 18:01

Miloš Forman előtt tisztelegnek az idén Karlovy Varyban

A 86 éves korában, április 13-án elhunyt világhírű cseh származású amerikai rendező életműve előtt hajt fejet az idei nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban – közölte Jiří Bartoška, a fesztivál elnöke a Prágában tartott sajtótájékoztatón.

Miloš Forman - cseh filmrendzeő
Fotó: TASR

Közép-Európa egyetlen A-kategóriájú nemzetközi filmszemléjét június 29. és július 7. között rendezik immár 53. alkalommal a nyugat-csehországi fürdővárosban. A filmfesztivál költségvetése az idén 140 millió korona, amelyből az állam 30 millió koronát fedez. Az összeg nagyobbik része a fesztivál támogatóinak adományaiból gyűlik össze.

A filmfesztivál ünnepélyes megnyitóján levetítik az Oscar-díjas Miloš Forman egyik leghíresebb korai alkotását, az Egy szöszi szerelme című, 1965-ben készült csehszlovák filmet, ami a rendezőt híressé tette a filmvilágban. A megnyitó résztvevői összeállítást hallhatnak a Forman-filmek zenéjéből is.

Jaromír Hanzlík, 70 éves neves cseh színész megkapja a fesztivál elnökének díját. A magyar nézők Hanzlíkot például a Kórház a város szélén című csehszlovák tévésorozatból ismerik, amelyben Roman Jáchym mentőautósofőr szerepét játszotta.

A szemlére idén is Karlovy Varyba látogat a filmvilág több ismert csillaga és személyisége, de Jiří Bartoška neveket még nem hozott nyilvánosságra.

A kilencnapos filmszemlén több mint kétszáz alkotást láthatnak az érdeklődők. A versenyprogramnak és a legkiemelkedőbb fesztiválos eseményeknek a Thermál szálló ad helyet.

A sok látogatót vonzó fesztivál „étlapján” a versenyprogram mellett számos tematikus szekció szerepel, köztük a Látóhatárok, a Másik nézőpont, a Nyugattól keletre, a Függetlenek fóruma, a Variety kritikusainak szekciója, de szerveznek retrospektív vetítéseket is.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.