2023. október 28., 11:36

Memento Mori – A váci legenda

Október elején mutatta be a Duna tévé a Memento Mori – A váci legenda című kalandfilmet, amely a nyáron első helyezést ért el a Savaria Filmfesztiválon. 

Memmenti mori

Kiss Stefán Mónika alkotását már csak azért is érdemes megnézni, mert sok mindent megtudhatunk belőle a váci múmiákról. A váci Fehérek templomának 1994-ben történt felújításakor egy befalazott ajtó mögött lépcsőlejáróra bukkantak, amely a példátlan kincset rejtő kriptába vezetett.

A felfedezés akkoriban nagy port kavart, 265 díszes koporsóban fekvő mumifikálódott tetemre bukkantak itt, s így Vác egy csapásra a múmiák fővárosa lett, ilyen mennyiségű múmiafeltárás ugyanis egész Európában nem létezik. A film nemcsak az óriási jelentőségű felfedezést mutatja be, időutazás is a múltba, egy másik idősíkban ugyanis visszarepít bennünket a 18. századba, ahol a halottak sorsát próbálja felderíteni. A színvonalas, remek film főszereplőjét, a múmiákat feltáró antropológust Trokán Nóra alakítja.

Megjelent a Magyar7 2023/42.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.