2023. február 1., 12:48

Megtarthatja Oscar-jelölését Andrea Riseborough

Megvizsgálta az amerikai filmakadémia a To Leslie című film népszerűsítési kampányával kapcsolatos panaszokat, és úgy határozott, hogy a filmben szereplő Andrea Riseborough megtarthatja a legjobb színésznői címre szóló Oscar-jelölését - jelentették be helyi idő szerint kedden Los Angelesben.

Négis jelölik
Andrea Riseborough
Fotó: Facebook

A filmakadémia a múlt héten kezdte vizsgálni, hogy történt-e szabálytalanság a To Leslie című film kampánya során. Amiatt merültek fel kétségek, hogy röviddel az Oscar-jelölések hivatalos bejelentése előtt számos híresség vett részt a film promóciójában, és több nagy hollywoodi név népszerűsítette a brit színésznőt a közösségi médiában is. A film rendezőjének, Michael Morrisnak a felkérésére például Kate Winslet, Charlize Theron, Jennifer Aniston, Gwyneth Paltrow, Amy Adams és Courteney Cox is szervezett vetítést a To Leslie című filmnek. Emiatt már-már úgy tűnt, az agresszív kampánnyal mintegy "benyomták" Riseborough-t a jelöltek közé.

Riseborough jelölése meglepetést keltett, mert a To Leslie, amelyben a színésznő egyedülálló, alkoholizmusba menekülő anyát játszik, kevéssé ismert a nagyközönség előtt.

Az amerikai filmakadémia mindenesetre úgy döntött, nem minősül szabálytalannak a film támogatói kampánya, bár a közösségi médiában folytatott stratégiák "aggodalomra adnak okot", és ezekkel az ügy közvetlen illetékesei foglalkoznak is.

Nem példa nélküli, hogy a filmakadémia visszavonjon Oscar-jelölést szabálytalan kampányolás miatt. A hollywoodi hírességek által szervezett vetítések bevett gyakorlatnak számítanak a filmes díjszezonban, de azt szigorúan szabályozzak, hogy a díjakról szavazó akadémiai tagokkal milyen módon lehet kapcsolatba lépni. Bill Kramer, az amerikai filmakadémia igazgatója közölte, az idei szezon lezárulta után tisztázni fogják a szabályok egyes részleteit, hogy a jövőben a filmes kampányokat illetően ne merülhessen fel a részrehajlás gyanúja. Az akadémia arra törekszik, hogy az Oscar-díjakat kizárólag az alkotások művészi és technikai érdemei alapján ítéljék oda - tette hozzá Kramer.

A legjobb színésznő kategória jelöltjei a Szöszi főszerepét játszó Ana de Armas, valamint Cate Blanchett (Tár), Andrea Riseborough (To Leslie), Michelle Williams (A Fabelman család) és Michelle Yeoh (Minden, mindenhol, mindenkor).

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.