2019. február 24., 12:16

Meghalt az Ének az esőben rendezője

Meghalt Stanley Donen Hollywood leghíresebb musicaljeinek, köztük az Ének az esőben című filmnek a rendezője és társrendezője, koreográfusa – közölte fia, Mark Donen. A rendező 94 éves korában New York-i otthonában szívrohamot kapott - tette hozzá fia.

Fred Astaire, Gene Kelly
Fotó: TASR

Ő volt Hollywood aranykorának egyik utolsó képviselője, az 1940-50-es években olyan világsztárokkal dolgozott, mint Fred Astaire, Gene Kelly, Cary Grant, Audrey Hepburn, Gregory Peck.

Pályafutását táncosként kezdte a New York-i Broadwayn, ahol 1941-ben először szerepelt együtt színpadon Gene Kellyvel. Később együtt koreografálták és rendezték az Egy nap New Yorkban című zenés filmet, amelyet 1949-ben mutattak be a mozik Kellyvel és Frank Sinatrával a főszerepekben. A 25 éves Donannak ezt volt az első filmrendezése.

Kelly volt a felelős a film összes táncmozdulatáért, én álltam a kamera mögött”

- nyilatkozta egykoron.

Első önálló rendezése 1951-ben a Királyi esküvő volt Fred Astaire-rel a főszerepben. 1952-ben ezt követte az Ének az esőben Gene Kellvel, Debby Reynoldsszal és Donald O'Connorral. 

1957-ben forgatta Audrey Hepburnnel és Fred Austaire főszereplésével a Mókás arcot. 

Donant kilencszer jelölték Oscar-díjra, ám végül 1998-ben az Amerikai Filmakadémia életműdíját kapta meg. 2014-ben a velencei filmfesztivál is életműdíjjal tüntette ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.