Még mindig szépen szól A tűz és jég dala

2019. április 22., 18:05
Kaszmán Zoltán

Április 15-én kezdetét vette a Trónok harca című amerikai televíziós fantasy sorozat 8. évadának vetítése, 22-én hajnalban pedig már a második résznek is örülhettek a westerosi és az essosi történések követői.

Trónok harca
Fotó: ew.com

A 2011. április 17-én debütáló sorozat nyitórészét 2,2 millió néző tekintette meg. Csupán a negyedik szériáig kellett várni, hogy a Trónok harca az HBO valaha volt legnépszerűbb sorozatává váljon, megelőzve a Maffiózókat.

A hetedik évad nyitányára 10,1 millió, az április 15-én megjelenő legújabb évadpremierre pedig már 11,8 millióan voltak kíváncsiak.

Nem tévedés: ezek a számok kizárólag azokat a nézőket tömörítik, akik élőben, az HBO televíziós csatornán követték figyelemmel a részeket, az Egyesült Államokban. A csatorna weben elérhető különböző szolgáltatásai (HBO Go stb.) még nincsenek beleszámolva. Ha ugyanis belekalkulálnánk a világszerte 150 országban vetített sorozat további nézőit, minden bizonnyal megdöbbentő adatokat kapnánk; de azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy – a MUSO nevű, illegális letöltéseket monitorozó cég kutatásai alapján – 24 óra alatt 54 millióan döntöttek úgy, hogy nem legális formában szerzik be a nyolcadik évad első epizódját.

A 11,8 millió amerikai nézőre (és általában az HBO-ra vagy például a Netflixre) is gondolva úgy tűnik, mégsem kell temetni a hagyományos televíziózást, aminek a jövőjét végre nem a kereskedelmi csatornák jelentik majd. Az előfizetéses tévézés során, egy korrekt tranzakció eredményeként ugyanis többé nem az agymosó, népbutító műsorokat, hanem minőségi tartalmat kaphatunk. Arról pedig, hogy a George R. R. Martin által írt, A tűz és jég dala című regényciklusból készített filmsorozat valóban minőségi tartalom, ne legyenek kétségeink.

„A Trónok harca kulturális mérföldkő, amely forradalmasítja a fantasy műfaját. (…) Westeros középkort idéző közegében mintha egyszerre futna négy Shakespeare-dráma meg hat Dosztojevszkij-regény, melyek szereplői nemcsak elevenek, de olyan összetettek, hogy képtelenség volna bármelyiküket is leírni egyetlen eposzi jelzővel, mert bűn és erény, kegyetlenség és nagylelkűség ott kavarog valamennyiükben” – fogalmazta meg Puzsér Róbert kritikus, majd hozzátette: „A Trónok harca révén a tömegkultúra és a magaskultúra végre feloldódtak egymásban.”

Biztosak lehetünk benne, hogy minden idők legtöbbet díjazott sorozatának, a 47 Emmy-díjjal büszkélkedő Trónok harcának a nézettsége tovább növekszik majd, s valószínűleg a legkapósabb a május 19-én levetített záróepizód lesz…

Kövesse facebook oldalunkat is!