2022. március 3., 10:41

Még elérhető a Magyar Passió!

2021. november 4-én a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatták be Eperjes Károly filmjét, a Magyar Passiót. A Várnai Péter címzetes prépost Krisztus inge című kiadatlan színművének feldolgozása és Kálmán Peregrin Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet? című dokumentumkötete alapján készült alkotás jelenleg ingyenesen megtekinthető a mediaklikk.hu honlapon.

Magyar Passió: a gyalázatos keresztényüldözésről és a szeretet diadaláról Komáromban
A Magyar Passió alkotói a budapesti bemutatón
Fotó: Facebook

A Magyar Passió olyan megtörtént eseményeket dolgoz fel és mutat be, amiről nem írnak a történelemkönyvek. Éppen ezért kell látnunk és beszélnünk róla. Ahogy a filmben is hallhatjuk Leopold atyától: „A történelem arra tanít, hogy ne kövessük el újra ezeket a hibákat.”

A hiánypótló nagyjátékfilm a Rákosi-korszak gyalázatos kommunista diktatúrájának a magyarországi szerzetesrendek ellen irányuló üldözését, és azok teljes felszámolására irányuló törekvését mutatja be.

A szívfacsaró alkotásban külhoni magyar színművészek is szerepelnek; a filmvásznon feltűnik mások mellett a Keller főhadnagyot alakító gútai származású Telekes Péter, a Jászai Mari-díjas Dráfi Mátyás és Habodász István is, a Komáromi Jókai Színház Jászai Mari- és Deszka-díjas színművész-igazgatója, Gál Tamás Fjodorov őrnagy szerepében tűnik ki. Leopold atyát Eperjes Károly alakítja.

A film forgatókönyvét Eperjes Károly, Horváth Áron és Petrik András írta, a film producere Hábermann Jenő, társproducere Kmetty Orsi. A zenéjét Bucz Magor Soma szerezte, operatőrként Csukás Sándor, vágóként Csillag Mano munkálkodott a siker érdekében. A szereplők sorában többek között Pásztor Erzsit, Nemcsák Károlyt, Jakab Tamást, Tóth János Gergelyt is láthatjuk.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.