HIRDETÉS

Még egy magyarnak lehet szorítani az Oscar-gálán

hirek.sk 2018. március 04., 17:00
A magyar közönség nem csak Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjéért izgulhat a hétfő hajnali Oscar-gálán. A legjobb animációs filmek között ugyanis ott lesz A kenyérkereső is, amelynek forgatókönyvét a kárpátaljai magyar családba született Doron Anita írta – közölte a 444. Az alkotás producere Angelina Jolie volt.


Az 1974-ben született Doron Anita a forgatókönyvet Deborah Ellis regénye alapján írta, de a 444-nek azt mondta, rengeteg pluszt tett bele. A magát fiúnak álcázó afgán kislány története Torontóban debütált, majd kisebb díjak után a Golden Globe-ra is jelölték. Doron sokat olvasott az afgán mitológiáról, ami gyerekkora magyar meséire emlékeztette, ezért a filmben van egy olyan szál, amelyet a magyar népmesék inspiráltak. 

A filmet vetítették tavaly decemberben a budapesti Anilogue fesztiválon, amelynek honlapján így foglalták össze a cselekményét: „A kenyérkereső a 11 éves Parvanáról szól, aki arra teszi fel az életét, hogy biztonságot nyújtson a családjának, és megmentse az apját. Parvana apja, Nurullah a történelmet átszövő történeteket mesélt neki gyerekkorában, amikor a lány segített neki a piacon a talibánok irányítása alatt álló Kabulban, 2001-ben. Amikor az apját letartóztatják, Parvana az egyetlen, aki elég bátor ahhoz, hogy akkor is a keresse a férfit, amikor mindenki más már feladta a reményt.”

A film a Golden Globe-on ugyanazzal a négy másik animációs filmmel volt versenyben, mint az Oscaron, ahol az esélyes papírforma szerint a Pixar új slágere, a Golden Globe-ot is elnyerő Coco lesz. Az Oscar-esélyekről Doron Anita azt is elmondta, hogy A kenyérkereső Dávidként áll szemben Góliáttal – vagyis a Pixarral, de nekik már az is nagy öröm, hogy idáig eljutottak.

Forrás: Mandiner.hu
0 HOZZÁSZÓLÁS