2023. április 20., 12:59

Már a hazai mozikban a Hatalom

Hatalom (Moc) a címe Prikler Mátyás második játékfilmjének, a rotterdami fesztiválon volt a premierje, most kerül a hazai mozikba. A politikai thriller elemeit is tartalmazó dráma egyik főszerepét Jan Kačer cseh színész-rendező játssza, az alkotás a hatalom témáját járja körül.

Prikler Mátyás
Prikler Mátyás a bemutató sajtóértekezleten
Fotó: TASR

„Paradoxon, hogy egész filmes karrierem során soha nem volt még ünnepélyes bemutatóm, mert a legtöbb filmemet valamilyen okból betiltották" - mondta Kačer szerdán a pozsonyi vetítést követően.

„Húsz éve nem voltam filmbemutatón” - tette hozzá a 86 éves színész, aki az első sorból nézte végig a filmet.

Sok olyan dolog van ebben a filmben, amit a vásznon nem is látni. Egy olyan világot hozott vissza, amelyben jól éreztem magam, amit ismertem, és ami már elveszett. A barátság, a szolidaritás, mások munkájának megbecsülése és tisztelete, olyan szavak és érzések, amelyek szinte eltűntek szomorúan alakuló életemből"

- mondta Kačer. A hatalom és a tehetetlenség témáját boncolgató filmet gyönyörűnek nevezte.

„Nagyszerű ember, kiváló tehetség. Kicsit alábecsültem, hiszen láttam már életemben elég rendezőt, de ma erős késztetést éreztem, hogy magázzam őt" - mondta Kačer Priklerről.

A film egy vadászbalesettel kezdődik, melyben meghal egy fiatal fiú. A történet megmutatja, hogyan működik a politikai hatalmi gépezetét, és mire képesek azok, akik meg akarják tartani a hatalmukat.

A történet főszereplője egy magas rangú politikus és egy ügynök, akinek az a feladata, hogy „mindent elsimítson". A film azt boncolgatja, mennyit számít a mai közéletben az igazság, kérdéseket vet fel az igazság kereséséről, eltitkolásáról, és arról, milyen az álarcok mögé rejtőző politikai figurák valódi természete.

A Hatalom nem társadalomelemzés és nem is detektívtörténet, bár e műfajok elemeiből is építkezik. Ez egy felkavaró, metaforikus történet arról, hogy mekkora hatalma lehet az egyénnek, és hogyan él vele"

– fogalmazott a film forgalmazója.

Jan Kačer mellett Hajdu Szabolcs a másik főszereplő. Szerepel a filmben Mokos Attila, Bandor Éva, Ingrid Timková, Jana Oľhová, Lucia Kašová, Miroslav Krobot és Roman Polák.

A Hatalom április 20-tól látható a mozikban, a film forgalmazója a Filmtopia. Az alkotás szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült, a forgatókönyv társszerzője Marek Leščák, az operatőr Pálos Gergely.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.