2012. február 18., 11:53

Magyar film is esélyes az Arany Medvére

BERLIN. Öt filmet, köztük Fliegauf Bence Csak a szél című alkotását tartják a legesélyesebbnek a győzelemre, és a díjak elvitelére az idei Berlinale-n az újságírók és a filmes szakemberek. Ma este kiderül lesz-e Magyarországnak Arany Medvéje.

A német közönség és a hazai újságírók közül sokan a Barbara című filmnek drukkolnak, ezt az 1980-as években játszódó alkotást tartják a nagy esélyesnek az idei Berlini Filmfesztivál fődíjára. Barbara egy Kelet-Németországban élő doktornő, akit miután beadja kivándorlási kérelmét, vidékre száműznek. Az orvosnak – akit Nina Hoss alakít – meg kell birkóznia karrierje elvesztésével, a Stasi őt zaklató ügynökével, és egy udvarló doktorral is. Bár a németek imádják a filmet, több újságírónak, akikkel a sajtóvetítés után beszéltünk, az volt a véleménye, hogy igazából egy tévéfilmet láthattunk filmvásznon – közli a kultography.hu portál.

Szintén esélyesnek tartják a Tabu című fekete-fehér portugál versenyfilmet, amely tegnap megkapta a filmkritikusok nemzetközi szövetségének FIPRESCI-díját. A film két részből áll: az első, napjaink Lisszabonjában, a második, évtizedekkel korábban, egy meg nem nevezett afrikai gyarmaton játszódik.

A németeknek azonban nem csak egy, hanem két Arany-medve várományos alkotása is van. A Gnade című film komoly témája miatt nem lett akkor közönség kedvenc, azonban a szakma sokkal jobban kedveli. A történet egy Norvégiába költöző német család tragikus történetét mutatja be, illetve azt, hogyan tud két egymástól elhidegült ember, akik között valaha erős kapocs volt újra egymásra találni a bajban.

Szintén esélyesnek tartják a Sister című svájci-francia alkotást, amely két „testvérről” szól, akik közül a kisebbik lopásból igyekszik fenntartani saját magát és nővérét.

A magyar esélyes, Fliegauf Bence Csak a szél című filmje a 2008-2009-ben történt romagyilkosságok hatására született. A történet egy roma család napját mutatja be abban az időszakban, amikor a merényletek történnek. Az alkotás fikciós mű, nem a tényeken alapuló dokumentumfilm.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.