2012. február 9., 07:40

Ma kezdődik a Berlini Filmfesztivál

BERLIN. Ma kezdődik a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál. Az év első nemzetközi filmszakmai találkozóján a Magyar Nemzeti Filmalap Nemzetközi és Értékesítési Igazgatósága 52 magyar játékfilmet képvisel. A vizsga és Az ember tragédiája című filmeket Berlinben láthatják először a külföldi filmvásárlók.

A Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) nemzetközi részlege, a Magyar Filmunió február 9-én nyitja meg a berlini fesztiválhoz kapcsolódó Európai Filmvásár (EFM) Magyar Standját.

A év első és kihagyhatatlan nemzetközi filmvásárán debütál Bergendy Péter ügynökfilmje, A vizsga és Jankovics Marcell gigantikus Madách-feldolgozása, Az ember tragédiája. Mindkét új magyar film jelentős nemzetközi érdeklődésre tart számot az előzetes visszajelzések alapján. Szintén Berlinben mutatkozik be először a külföldi filmvásárlóknak a Köntörfalak című kamaradráma, ami a 2010-es Filmszemle közönségdíjasa volt.

A Magyar Nemzeti Filmalap jelenleg 52 magyar játékfilmet kínál eladásra, köztük a fiatal magyar rendezőgeneráció többszörös fesztiváldíjas alkotásait, mint például a Friss levegő, a Fehér tenyér vagy a Dealer című filmeket. A Filmalap jelenleg még gyártásban lévő játékfilmeket is kínál előzetes eladásra az EFM-en. Többek között a nagysikerű Nyócker! 3D technikával készülő új változatát, továbbá Dyga Zsombor új vígjátékát, melynek címe Couch Surf és főszereplője – Hámori Gabriella és Gyabronka József mellett – meglepő módon maga a kanapé.

Fliegauf Bence Csak a szél című legújabb rendezése a 62. Berlinale versenyfilmje. A magyar-német-francia koprodukcióban készült alkotás világpremierje február 16-án lesz az alkotók részvételével a Berlinale Palast díszvetítésén. A versenyprogramban, melynek fődíja az Arany Medve, mindössze 18 játékfilm indul. A szervezők ezúttal is több ezer benevezett alkotásból választották ki a versenyfilmeket.

Az Arany és Ezüst Medve díjak sorsáról döntő nemzetközi zsűri elnöke Mike Leigh brit filmrendező lesz. A zsűri további tagjai: Anton Corbijn holland fotográfus, filmrendező, Asghar Farhadi iráni filmrendező, Charlotte Gainsbourg francia színésznő, Jake Gyllenhaal amerikai színész, François Ozon francia filmrendező, Boualem Sansal algériai író, Barbara Sukowa német színésznő.

A Berlinale vetítéseire évente közel 300 000 jegyet adnak el a szervezők, a fesztiválra és a hozzá kapcsolódó szakmai programokra – filmvásár, koprodukciós fórum – több mint 100 országból közel 20 000 szakmabeli érkezik, köztük több ezer újságíró – írja a kultography.hu.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.