2012. február 2., 08:00

Ma kezdődik a 43. Magyar Filmszemle

BUDAPEST. A 43. Magyar Filmszemlén mutatkozik be nyilvánosan a BKF Kameraman szak, a főiskola egyik animáció szakos hallgatójának munkáját pedig főműsoridőben mutatják be.

Pénteken, a ugyancsak a Filmszemle keretében tartják a Magyarország 2011 című szkeccsfilm bemutatóját, és ott lesz látható először Deák Krisztina Aglaja című filmje is – jelenti a kultura.hu

Az idén második évfolyamánál tartó Kameraman szak első nyilvános vetítésére nem kisebb eseményen kerül sor, mint a 43. Magyar Filmszemlén, amelyet február 2-5. között rendeznek meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi moziban. A Toldi moziban a BKF információ blokkjával kezdődik a Filmszemle programja. Az esti animációs blokkban pedig Simon Balázs elsőéves animációs szakos hallgató Kötelék című filmje tekinthető meg.

 Pénteken, a 43. Magyar Filmszemle keretében tartják a Magyarország 2011 című szkeccsfilm bemutatóját az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Mint Tarr Béla, a TT Filmműhely vezetője elmondta, egy Magyarországról szóló filmantológia megalkotására kért fel tizenegy rendezőt.

A Jeles András, Kocsis Ágnes, Török Ferenc, Szabó Simon, Mészáros Márta, Forgács Péter, Siroki László, Pálfi György, Fliegauf Benedek, Salamon András és Jancsó Miklós kisfilmjeiből készült alkotásról szólva Tarr Béla úgy fogalmazott: a filmet az a tehetetlenségérzés szülte, hogy mi minden nem készülhetett el az elmúlt időszakban.

A film a TT Filmműhely szervezésében forgott, nulla költségvetésből – emelte ki a rendező-producer, hozzátéve, hogy a cég filozófiája mindig az volt, hogy olyan filmeket segítsenek megszületni, amelyeknek a bevételorientált filmiparban, showbizniszben nem lenne esélye. „Olyan alkotóknak adtunk munkalehetőséget, akik túlságosan érzékenyek, törékenyek, radikálisak voltak, esetleg valami teljesen másról akartak beszélni, mint a moziipar” – fogalmazott Tarr Béla, aki arról is beszélt, hogy az elmúlt két évben gyakorlatilag minden produkciójuk „elvérzett”.

„Lehetett volna sírni, de nem volt érdemes. Inkább meg kellett próbálni pénz nélkül csinálni valamit. Mert mentálisan mindenkinek arra volt szüksége, hogy dolgozzon” – idézte fel a film születésének körülményeit. A forgatáshoz szükséges eszközöket ingyen kapták, barátaik pedig a vágásban, a hangban segítettek. „Mindenki azt érezte, most kell megmutatni, hogy a szakma él, létezik és sokszínű” – mutatott rá Tarr Béla – írja a kultura.hu.

A 43. Magyar Filmszemlén lesz először látható Deák Krisztina Aglaja című filmje. „A mozgókép egy kelet-európai artistacsaládról szól, amelynek egyik produkciója az úgynevezett acélhajú nő – mondta el a rendező. "Igazi kelet-európai koprodukció lett. Remek lengyel munkatársakkal fejeztem be a filmet Varsóban, dolgoztam a lengyel filmvárosban, Lódzba, Krakkóban vettük fel a zenét a lengyel zeneszerzővel, Zbigniew Preisnerrel" – idézte fel a munkálatokat a rendező.

Deák Krisztina arról is beszélt, hogy nem a filmszemlén lesz a bemutató, a mustrára csak egy vetítést terveztek angol feliratos kópiával, amelyet egyelőre nem követ több előadás. Azt, hogy mikor tartják a premiert, egyelőre még nem tudni, a filmrendező azonban leszögezte, hogy az idén biztosan bemutatják az Aglaját – tudta meg a kultura.hu.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.