Két keréken Szászföldön

2020. november 6., 18:01
Kaszmán Zoltán

Ferkó Zoltán, aki a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként 2017 és 2018 folyamán kilenc hónapot töltött a ma már szórványvidéken elterülő Brassó megyei faluban, Kóboron, új filmmel jelentkezik. A Kóbor címet kapó, közel félórás dokumentumfilm után a Két keréken Szászföldön című alkotással áll elő.

Fotó: Bike Transylvania
Pócsi Dávid (balra) és Ferkó Zoltán

Ferkó Zoltán első filmjét, a Kóbort a VI. Debreceni Székely Napon mutatták be először még 2019 szeptemberében. Az alkotást, amely negyedik európai filmként az amerikai Ogeechee történelmi film fesztivál műsorába is bekerült, 2020 februárjában a lévai Reviczky Házban és a zselízi Alapiskolában is levetítették. A rendező ezúttal arra biztatja az érdeklődőket, hogy pattanjanak velük nyeregbe és járják be az egykori erdélyi Szászföld szívét két keréken.

Királyi meghívásra egy népcsoport a jobb élet reményében elhagyja szülőföldjét, hogy egy távoli, természeti kincsekben gazdag, ám gyéren lakott és idegen támadásoknak kitett vidékre költözzön, ahol nem beszélik a nyelvét. A királlyal kötött egyezség: felépíteni és megvédeni a térséget, cserébe előjogok, kiváltságok, önrendelkezés. A középkori Európában pontosan ez történt. Az erdélyi szászok egyedülálló kulturális örökséget hoztak létre és óvtak meg nyolc évszázadon keresztül, amely 1990 utáni végleges távozásukkal viszont rohamos romlásnak indult. Megmutatjuk, mi maradt belőle”

– hirdeti a film készítője.

A film ötletgazdája, egyben szövegírója és rendezője Ferkó Zoltán. A kamerát és a drón távirányítóját a Video Factory médiacég producere, Mészáros Tamás Márton kezelte. Narrátorként, akárcsak a Kóbor című filmben, ezúttal is Pócsi Dávid kölcsönözte hangját a produkciónak.

A dokumentumfilm előzetese ide kattintva tekinthető meg.

A Két keréken Szászföldön című film virtuális bemutatójára 2020. november 7-én 17 órakor kerül sor. A premier ide kattintva lesz elérhető.