2024. június 17., 08:34

Két film, nagy siker

Csiba Dávid, Lépes Bálint és Mandák Marcell fiatal dunaszerdahelyi operatőrök, akik pár hónapja fogtak össze, hogy két egyperces rövidfilmmel benevezzenek a Forgass az életért (Shoot4Earth) nevű nemzetközi versenybe.

Lépes Bálint, Mandák Marcell és Csiba Dávid
Lépes Bálint, Mandák Marcell és Csiba Dávid
Fotó: Lacza Gergely

A tehetséges fiatalok Bertók Mátyás, a legendás dunaszerdahelyi filmes (akinek nemrégen egy premiervetítésen mutatták be nagy sikerrel Dunaszerdahelyről forgatott filmjének első részét) „producerkedése” és atyai bábáskodása mellett készítették el filmjeiket, hangzott el a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban a közelmúltban megrendezett sajtótájékoztatón.

A kisfilmünk lényegében egy disztópikus világot mutat be, amikor már olyan kritikus szinten lesz a Földünk, hogy a szemetelést az emberi élet elvételével büntetik. Ezzel arra szeretnénk rávilágítani és figyelmeztetni, hogy ha a gyermekeink és unokáink életében nem fogják abszolút komolyan venni a környezettudatosságot, akkor akár ide is eljuthatunk

– mondta Csiba Dávid, aki a háromtagú csapat vezetője is egyben.

Lépes Bálint, Mandák Marcell és Csiba Dávid
Jelenet az egyik filmből
Fotó:  Lacza Gergely

A verseny kiírásában szerepelt pár megkötés, amelyek közül az egyperces időkorláton és a kötelező elemek beépítésén kívül talán az volt a legfontosabb, hogy a csapatoknak csupán 24 órájuk volt arra, hogy elkészítsék, és bemutatásra kész állapotban leadják a filmet. A jeleneteket akár mobiltelefonnal is rögzíthették, így technikai szempontból senki sem indult eleve hátrányos helyzetből. Dávid szerint az egyperces filmeknél a lényeg bemutatása amúgy is sokkal fontosabb, mint a vizualitás.

Csiba Dávid
Csiba Dávid
Fotó:  Lacza Gergely

A dunaszerdahelyi csapat egy másik filmmel is készült, amely Szekszárdot, mint a „százéves borháború” városát mutatja be. A dunaszerdahelyiek itt egy Borat-szerű vicces figurával rukkoltak elő, aki a borászatáról is híres városról lényegében valótlanságokat próbál elhitetni a nézővel. Az egyperces film legbizarrabb jelenete, amikor egy kis szökőkútból valóban bor folyik…

Amíg az előző film kissé nyomasztó és elgondolkodtató, ez könnyed, és a Sacha Baron Cohen-féle humor mellett a Monty Python legjobb hagyományait is felvillantja.

Azt mindenképpen kiemelném, hogy Kulcsár Gábor barátom nélkül az egész nem sikerült volna. Ő fantasztikus forgatókönyvíró és már több közös projekten dolgoztunk együtt

– mesélte Dávid hozzáfűzve, hogy a forgatás és a filmek összeállítása rohamtempóban zajlott, hiszen mindenre csak egy napjuk volt, így hihetetlenül elfáradtak, de mégis jól érezték magukat. Mindig akadt valamilyen probléma, amit azonnal meg kellett oldaniuk, így rövid idő alatt hatalmas tapasztalatokra tettek szert.

A fiatal filmesek támogatása

A Bertók Video és a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetsége nevében Bertók Mátyás és Bíró Éva együttműködési szerződést írt alá a fiatal, tehetséges filmesek kibontakozásának támogatásáról. Kötelezték magukat arra is, hogy megpróbálnak minél nagyobb nyilvánosságot biztosítani számukra.

Lépes Bálint, Mandák Marcell és Csiba Dávid
A sajtótájékoztatón
Fotó:  Lacza Gergely

Mivel Bertók Mátyást első ízben kérték fel arra, hogy a versenyre biztosítson filmes csapatot Szlovákiából, a szerződő felek közös elhatározása alapján saját környezetünkből, Dunaszerdahelyről – a várost is kicsit kiemelve és láttatva – indítottak csapatot. A dunaszerdahelyi producer a későbbiekben még több fiatalt szeretne bekapcsolni a versenybe, így filmválogatókat készül szervezni.

– Első körben fontos volt a tapasztalatszerzés is számukra, az, hogy miképpen működik egy ilyen megmérettetés, a versenyzők számára milyen élményt nyújt, és ha a tapasztalatok pozitívak, akkor több csapattal is megpróbálkozunk – fogalmazott Bertók Mátyás.

Bertók Mátyás
Bertók Mátyás
Fotó:  Lacza Gergely

– Az egész úgy kezdődött, hogy a verseny ötletgazdájától, Kindl Gábor rendező kollégámtól ajánlatot kaptam, hogy a nemzetközi rövidfilmkészítő-verseny apropóján Szlovákia egész területéről válogassuk ki a legkreatívabb fiatalokat, akiket a filmkészítés világa beszippantott.

Az immár húszéves filmes versenyt a Forgass a Földért Alapítvány hirdette meg, a megmérettetés pedig az ENSZ-közgyűlés nemrégen leköszönt elnökének, Körösi Csabának a fő védnöksége alatt zajlik azzal a céllal, hogy rávilágítson a környezetvédelem fontosságára, felkeltse a fiatalok érdeklődését a téma iránt és felhívja a figyelmet a klímaváltozás hatásaira.

A húsz év alatt a zsűriben világhírű producerek és Oscar-díjas rendezők foglaltak, illetve foglalnak helyet, olyanok, mint például Jiří Menzel vagy Szabó István, tehát nem akármilyen versenyről van szó – magyarázta Bertók Mátyás.

Szlovákiából első ízben nevezett be a versenybe csapat és a dunaszerdahelyiek rögtön bronzéremmel tértek haza.

Mi több, alkotásukat májusban a cannes-i filmfesztiválon is levetítették. A verseny további védnökei dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó és prof. dr. Szécsi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánja.

Bronzérem

Annak ellenére, hogy a dunaszerdahelyi csapat csupán pár hónapja állt össze, a harmadik helyezés kiváló eredmény, ráadásul Csiba Dávid, aki a filmek vágásáért is felelt, a legjobb rendező és főszereplő díját is hazavihette.

A hosszú távú célunk az, hogy tegyük fel Szlovákiát, de a felvidéki magyarságot is arra a térképre, ahol még nem szerepel. Ez pedig a filmvilág térképe, és meg is ígértem a város polgármesterének, Hájos Zoltánnak, hogy erre a térképre feltesszük Dunaszerdahely városát is, jól fog mutatni New York és Los Angeles mellett.

Ezen dolgozunk, és ehhez nagy örömömre szolgál, hogy találtam egy csapatot; de többet is találok, sokakkal felvettem a kapcsolatot Szlovákia egész területéről, és tudom is segíteni ezeket a fiatalokat, hogy bekerüljenek a film világába. Első lépésnek ez a cannes-i bemutató igazán biztató. Ezek a dunaszerdahelyi gyerekek három héttel a közös munka megkezdése előtt még nem ismerték egymást, majd három hét elteltével leforgatnak egy olyan filmet, amit Cannes-ban is érdemesnek találtak bemutatni – ecsetelte Bertók Mátyás.

Mi ez, ha nem viharos siker? – teszem fel a költői kérdést ezek után én is. Bízzunk benne, hogy a csapat további sikeres filmeket forgat, és teljesül Bertók Mátyás nagy álma is, hogy Dunaszerdahely és a felvidéki magyarság felkerüljön a filmvilág térképére.

Megjelent a Magyar7 24. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.