Karácsonyi filmekre hangolódva

Babos Kitti 2018. december 25., 13:32

Nemcsak a dekorálással, az ünnepi zenék hallgatásával, a karácsonyi ajándékok beszerzésével és a családi összejövetel szervezésével kerülhetünk karácsonyi hangulatba, hanem akár úgy is, ha a még munkával töltött napokon este megnézünk néhány tipikusan karácsonyi témájú filmet.

Az évek során rengeteg karácsonyi film készült, ezért szinte lehetetlen a legjobbakat felsorolni. Vannak mély tartalmat közvetítő, családias hangulatú, komoly problémákat feldolgozó, gyerekeknek szóló és humoros karácsonyi filmek is. A repertoár szinte kimeríthetetlen. Ezúttal azokat a filmeket mutatjuk be, amelyek számunkra emlékezetesek, és reméljük, mások számára is kedvet csinálunk egy hangulatos, esti filmezéshez.

Klasszikusok
Karácsonyi ének (1970)

Charles Dickens 1843-ban írta meg csodálatos regényét, amelyben megalkotta Ebenezer Scrooge karakterét, a kapzsi, fösvény, érzéketlen uzsorást. Ebenezer utálja a karácsonyt, ahogy mindent és mindenki mást is. Érző lelkű alkalmazottját arra kényszeríti, hogy karácsonykor is dolgozzon, így nem lehet a családjával. A gonosz férfit karácsony napján meglátogatja a múlt, a jelen és jövő szelleme, aminek hatására jobb emberré kell válnia. Dickens regénye akkora siker volt, hogy rengeteg filmes adaptációt készítettek belőle. Az első színes verzió 1970-ben készült. Ha egy igazi klasszikusra vágyunk, érdemes ezt a filmet választani.

Az élet csodaszép (1946)

Gyönyörű film, egyszerű, de komoly mondanivalóval. George Bailey élete kisiklott, az anyagi csődöt nem tudja feldolgozni, ezért már az öngyilkosságot fontolgatja. Ekkor az égiek egy angyalt bíznak meg azzal, hogy mutassák meg Baileynek, milyen sivár lenne a világ nélküle. A tanulságot könnyen leszűrhetjük már a címből is: az élet szép, érdemes élni. Önmagunkba nézve is elgondolkodhatunk, milyen fontos részei vagyunk a környezetünknek, ezért soha nem szabad feleslegesnek éreznünk magunkat.

A megunhatatlanok
Grincs (2000)                           

A karácsonyt gyűlölő, örökké morgó zöld Grincs történetét is nagyon sokszor feldolgozták. Nagy kedvencünk a Jim Carrey szereplésével készült változat. A könnyed, humoros vígjátékban Grincsnek, aki önkéntes száműzetésben él a Kobakhegyen, elege lesz abból, hogy a faluban élő emberek óriási díszítésbe kezdtek, és minden erejükkel a karácsonyt várják. Az édes kislány, Cindy azonban még a szőrös szörny szívét is (majdnem) meglágyítja. A Grincs végül ellopja a karácsonyt, de valahol igaza is van, hiszen az emberek számára már nem az együtt töltött idő és a család a legfontosabb a filmben, hanem az, hogy kinek díszesebb a háza.

Igazából szerelem (2003)

Ha van tökéletes karácsonyi film, akkor az Igazából szerelem minden értelemben az! A cselekmény több szálon fut, és nincs is más célja, mint bemutassa, milyen sokoldalú a szerelem és a szeretet. Korra, nemre, társadalmi hovatartozásra, foglalkozásra való tekintet nélkül ezek az érzelmek megtalálják az embereket, és minden esetben csodákat eredményeznek. A cselekményszálaknak és a sok karakternek köszönhetően minden évben többször is meg lehet nézni, hiszen mindig van valami újdonság, amit észrevehetünk a filmben, és újra örülhetünk neki.

Reszkessetek, betörők! (1990)

Sokak mondják, hogy már a könyökükön jön ki a Reszkessetek, betörők!, ami nem csoda, hiszen sok tévéadó sugározza az ünnepek táján. Azt azonban el kell ismerni, hogy talán egy karácsonyi film sem vált olyan népszerűvé, és az ünnepi időszakban nem lehet úgy bekapcsolni a tévét, hogy ne lássuk meg valahol Kevin rémült arcát. A kisfiút családja otthon felejti az ünnepi vakációra igyekezve, de Kevin feltalálja magát, sőt még a betörőktől is megvédi a házat. A film tele van ikonikussá vált jelenetekkel, mókás pillanatokkal és persze gyermeki furfanggal.

Modern karácsonyi filmek
Rossz anyák karácsonya (2017)

A rossz anyák karácsonya nagyon megosztó film, hiszen sok helyen szabad szellemű, és nyomdafestéket nem tűrő poénok hangzanak el benne. De aki tényleg csak a kikapcsolódásra és egy jó adag nevetésre vágyik, annak nagyon fog tetszeni. Amellett, hogy elsőre üresnek tűnik, ez a film is tartogat mondanivalót. Mégpedig azt, hogy az anyukákra karácsony idején még a szokásosnál is több teher hárul, és a rengeteg előkészület sokszor nagyon megterhelő számukra. Ezek az anyák a filmben azonban felrúgják a hagyományokat, és elengedik a karácsonyi stresszelést.

Reszkessetek, kutyaütők! (2013)

Nemcsak a cím, a történet is reflektál az ikonikussá vált Reszkessetek, betörőkre.  Szeretett, de kissé neveletlen kutyusát a család nem viheti magával a nagymama karácsonyi összejövetelére, ezért kénytelenek kedvencüket az üres házban egyedül hagyni az ünnepekre. A kutyus azonban feltalálja magát, és akárcsak a Reszkessetek, betörők! Kevinje, az apró négylábú is megküzd a betörőkkel és a cselszövésekkel, újonnan szerzett barátai segítségével megvédi a családi házat a kifosztástól.

Képgalériánk:

Animációs filmek, nem csak gyerekeknek
A Mikulás mentőakció (2013)

Néha egy-egy animációs film több tanulságot hordoz magában, mint egy komolynak titulált alkotás. A modern animációs filmeket ugyanúgy szeretik a felnőttek is, mint a gyerekek, ez pedig egyáltalán nem meglepő, hiszen képi világuk és hangulatuk utánozhatatlan. A Mikulás mentőakció a Mikulás gyáráról szól, ahonnan időutazó gép segítségével szállítja az ajándékokat a gyerekeknek. Egy gonosz manó azonban le szeretné leplezni a jóságos szakállast, viszont a törekvő segéd, Bernát közbelép, és megmenti az ünnepet.

Shrekből az angyal (2007)

A zöld ogre nagyon gyorsan belopta magát nemcsak a gyerekek, de a felnőttek szívébe is. Shrek és a többi szereplő karácsonyáról is készült egy rövid, harmincperces film, amit érdemes megnézni, ha szívet melengető, de humoros jelenetekre vágyunk a Shrek összes szereplőjének részvételével.

Polár expressz (2004)

A film főhőse egy tízéves kisfiú, aki nem hisz a Mikulás létezésében. Egy este azonban váratlanul eljön érte egy fekete vonat, és annak apró utasai elviszik őt az Északi-sarkra, hogy megmutassák, a Mikulás és manói hogyan adják át az ajándékokat a gyerekeknek.

A cikk megjelent a Magyar7 2018/51. számában.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS