Jeremy Irons főszereplésével készül film a járványos gyermekbénulás elleni oltóanyag feltalálójáról

2021. március 31., 11:22
muzsa.sk | MTI

Megfilmesítik Jonas Salk (1914-1995) amerikai orvos, a járványos gyermekbénulás elleni oltóanyag feltalálójának életét. A Splendid Solution című film főszerepében Jeremy Irons lesz látható - közölte a Variety magazin.

Fotó: TASR/AP

Alig van aktuálisabb történet, mint Salké, aki meg akarta menteni a világot egy pusztító járványtól - írták közleményükben Shawn Levy és Dan Levine producerek.

Salk fejlesztette ki az 1950-es években az eljárást, amellyel tenyésztett és elölt poliovírusból nyerte ki az oltóanyagot. A gyermekbénulás akkoriban világszerte több millió embert ölt meg, vagy láncolta őket életük végéig vastüdőhöz vagy járássegítő eszközökhöz.

Az oltóanyagot a kutatóorvos 1952-ben magán és családján tesztelte. Neki köszönhető a járványos gyermekbénulás szinte teljes eltűnése.

A film alapját Jeffrey Kluger amerikai újságíró azonos című 2004-es bestsellere adja. Kluger korábbi, Lost Moon című kötete alapján forgatta Ron Howard az Apollo 13 című nagysikerű drámát.

A 72 éves Jeremy Irons látható jelenleg a hat Oscar-díjra jelölt A chicagói 7-ek tárgyalása című filmben. Ősszel Emmy-díjat kapott az Utódlás című sorozatban nyújtott alakításáért.