2019. augusztus 13., 08:07

Ízirájder, Polgármester úr! - interjú Csuja Imrével

Az Üvegtigrisben a babettás Csoki bácsit, a Viszkis című filmben Miki bácsit alakító Csuja Imre nem egyszer lopta be magát a felvidéki magyar filmkedvelők szívébe.

csuja imre
Fotó: Archívum

Az idei kamocsai Gasztrofeszten pedig a szerencsések össze is futhattak vele, hiszen ő is ott volt a fesztivál pénteki napján. A Ma7 munkatársai csak egy határozott kézfogás erejéig találkoztak a színésszel, de megígérte, hogy telefonon válaszol néhány kérdésünkre nemcsak a különféle rendezvényekkel, hanem a Mi kis falunk című sorozattal kapcsolatosan is.

Az idei kamocsai Gasztro Fesztivált 18. alkalommal rendezték meg. Önnek milyen kapcsolódása van a rendezvényhez?

A családból Telekes Laci rendszeresen főz a fesztiválon. Ezért már harmadik alkalommal volt szerencsém ellátogatni a kamocsai Gasztrofesztre.

Itt a fesztiválszezon és a különféle rendezvények ideje. Miért tartja fontosnak a Gasztrofeszthez hasonló események megszervezését nemcsak a Felvidéken, hanem Magyarországon is?

Nagyon változatosak ezek a programok, rengeteg színes egyéniséggel találkozik az ember. A Gasztro Fesztiválon példának okáért sok különféle ízléssel rendelkező ember gyűlik össze, és roppant érdekes megfigyelni, hogy ki milyen gasztronómiai tapasztalattal, főzési titokkal méri össze tudását. A csapatok pedig nem mindennapi hangulatot teremtenek. Azt is jó látni, hogy egy csapat milyen módszerrel készít el mondjuk egy pörköltet. Ám, ha megemlíthetem a magyarországi Hortobágyi Lovasnapokat, ennek az eseménynek is más hangulata van, mert az ottani jellegzetességekre fektetik a hangsúlyt. De a Bajai Halfőző Fesztiválnak is fantasztikus története van, mint ahogy a miskolci kocsonyafesztiválnak is, de a lényeg mindegyiknél ugyanaz: sokfélék vagyunk és ilyenkor, ezeken az eseményeken mindenki kihozza magából a maximumot. Ezek a rendezvények pedig arra is jók, hogy összekovácsolják az embereket, akik más-más országból, tájegységről érkeznek.

Szlovákia és Magyarország a különféle konfliktusok ellenére azért mégis megérti egymást, jelen esetben a filmiparra gondolok, mert nagyon érdekes, hogy a Mi kis falunk című sorozat a szlovák Horná dolná című sorozat adaptációja. Önnek mi a véleménye erről?

Szlovákiában is nagy sikernek örvend, Magyarországon is sokan szeretik a sorozatot. Nyilván az emberek – ha nézik a filmsorozatot – magukra ismernek, valamilyen közük van ahhoz, amit látnak a televízióban egy ilyen show kapcsán. A közönség szeret azonosulni azokkal a figurákkal, akik megtetszenek, de ezt önkéntelen cselekedetként is fel lehet fogni. Az is előfordult már, hogy minket, színészeket, azonosítottak egy-egy karakterrel. Ebben a sorozatban polgármestert játszom, de azelőtt az Üvegtigris Csokijával azonosítottak, s most már úgy köszönnek nekem: ,,Ízirájder, polgármester úr!”

Mondhatni, hogy a sorozat kicsit társadalom-kritika is?

Nem feltétlenül. Nem mondjuk azt, hogy olyan társadalom-kritikát húzunk rá, hogy csak ihaj! Ezzel nem sokat foglalkozunk. Igazából azt is feltüntethetnénk a sorozat első képkockáin, hogy a történet a fantázia szüleménye, minden, ami a valósággal egyezik, az a véletlen műve. Így van ez valahol az irodalomban is. Nincsen olyan mű, amely ne egyezne valahol a valósággal.

Mit lehet tudni az új évadról? Elárulna belőle egy-két kulisszatitkot?

Éppen a 4. évad forgatása zajlik, annyit mondhatok, hogy lesznek új szereplők, nagyon izgalmas karakterek. Sajnos további információkat nem áll módomban közölni. A nézők továbbra is érdeklődjenek a sorozat iránt!

Hol láthatjuk még a művész urat az elkövetkező időszakban?

Az Örkény Színház tagja vagyok, ott játszom, szeptember 28-án Bodó Viktorral lesz egy bemutatóm. Továbbá Mosolyka filmjét, a Majd helyett most címűt is még ebben az évben fejezzük be, éppen zajlanak az utómunkálatok. Természetesen a Mi kis falunkat nem szabad kifelejtenem, de szerencsére jutott idő a pihenésre is a nyáron. Versenyszerűen füvet nyírtam.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.