2019. július 28., 17:53

Isten szolgája, Esterházy János

Az alkotókhoz mindig közel állt Esterházy személye, ezért amikor Paulisz Boldizsár az Esterházy János Zarándokközpont megálmodója és létrehozója azzal fordult hozzájuk, hogy kellene a központba egy kisfilm Esterházy János életéről és munkásságáról, tisztában voltak vele, hogy megcsinálják.

esterházy
Fotó: B. Vida Júlia

Sztruhár Izrael Diána és Sztruhár György, a régió ismert televíziós műsorkészítői, a Hirek.sk munkatársai az Esterházy-kereszt-út felszentelése óta, és 2012-től minden eseményt dokumentáltak, ami Esterházyhoz köthető és Alsóbodokon történt.

Mikor és hogyan fogtak az alkotáshoz?

Halogattuk a film elkészítését, hiszen annyi felvétel volt a birtokunkban, hogy nem tudtuk, hogyan kezdjünk hozzá. A téma is nehéz. Mit domborítsunk ki? Politikai pályafutását, helytállását, a börtönben töltött éveket, magát az embert, vagy csak a halála utáni történéseket? Kiket szólítsunk meg? Sok volt bennünk a kérdés. Arra jutottunk, hogy nekünk felvidéki szemszögből kell láttatnunk az ő személyét, és elsősorban olyan embereket kell megszólítanunk, akik köztünk élnek és ápolják az Esterházy-hagyatékot. Bár Felvidék-szerte több avatott ismerője van Esterházynak, hét személyre szűkítettük a filmben megszólalók számát. A múlt év decemberében fogtunk a munkához, és mintegy hétórányi nyersanyagot vettünk fel. Ezt kellett kerek egésszé gyúrni, időrendbe rakni, egy órába sűríteni.

Hogy épül fel a film?

A film első része nagyon tömör történelmi összefoglaló. Molnár Imre Esterházy életének és munkásságának legjobb ismerője és Popély Gyula történészek vezetnek minket végig azon az időszakon, amikor a mártír politikus élt és munkálkodott, de felidézik a szenvedéstörténetét is. A második rész két szálon fut. Az unoka, Giovanni Malfatti Esterházy által próbáltuk őt kiemelni a kor történéseiből, hogy aki a filmet megnézi, ne csak úgy tekintsen rá, mint egy történelmi személyiségre, de bepillantást nyerjen a családi életébe is. Annak ellenére, hogy az unoka személyesen nem ismerte a nagyapját, édesanyjától, Alíztól sokat hallott róla. Olyan szeretetteljesen beszél a nagypapáról, hogy látszik, érzelmileg rendkívül közel áll hozzá. A vele készült beszélgetést brüsszeli otthonában rögzítettük. A másik szál egy másik ember életpéldáját is a középpontba állítja. Mégpedig Paulisz Boldizsárét, aki idejét, vagyonát áldozta arra, hogy létrehozza a zarándokközpontot, megépítse a kápolnát, ahol 2017 szeptemberében elhelyezték Esterházy János hamvait, teljesítve a gróf utolsó kívánságát. A filmben apja szavait és emlékét fia, Paulisz Marián idézi. Megszólal Kokes János, az MTI prágai tudósítója is, aki nyomon követte Esterházy urnájának keresését, és erről sok információval rendelkezik. Paulisz Boldizsár is megjelenik egy archív felvételen.

Diána elmondja, hét idézet kíséri végig a filmet a szentírásból.

A vasárnapi szentmisén ültem, amikor a plébánosunk, Vanda Károly atya szentbeszédében kimondta: és te győzd le a rosszat jóval! Ekkor jött az ötlet, hogy bibliai idézetekkel lehetne összekötni a filmben megszólalók gondolatait. 

Út a végtelenbe – Isten szolgája, Esterházy János. Találó címválasztás.

Gyuri ötlete volt. Valóban mindketten úgy érezzük, jó választás volt, hiszen Esterházy élete, példamutató hűsége Istenhez, elveihez, nemzetéhez, embertársaihoz idő feletti, ma is aktuális és a jövőben talán még ennél is hangsúlyosabbá válik. Esterházy János, Isten szolgája rálépett a végtelenbe, az örök életbe vezető útra.

A filmben biztosan talál minden néző olyan üzenetet, amely hatással lesz az életére, ami bevésődik az emlékezetébe. Most, hogy sokadszor néztem végig, még mindig találok benne olyan kimondott gondolatokat, amelyekre a film sodrása közben nem figyeltem fel eléggé.  Amikor például Ďurčo Zoltán a magyar hívek lelki gondozásáért felelős püspöki helynök úgy beszél Esterházyról, mint aki a Kárpát-medence patrónusa is lehetne, az jövőbe mutató. Sokan bíznak abban, hogy a boldoggá avatási per le fogja tisztítani az ő személyét, s hogy szlovák részről is változni fog a megítélése. Gubík László, az Esterházy Akadémia alapító-igazgatója pedig úgy fogalmaz, Esterházy hitéhez, szülőföldjéhez, népéhez való ragaszkodása evangéliumi üzenet. Választhatta volna a könnyebb utat, elmenekülhetett volna a szenvedés, a halál elől, de Isten és hazaszeretete, valamint a földijeivel való sorsközösség arra ösztönözte, hogy maradjon.

Hol mutatták be a filmet?

A Martosi Szabadegyetemen és a Gombaszögi Nyári Táborban is bemutattuk. Mondhatjuk, a nézők közül többen könnyekig meghatódtak. A díszbemutató augusztus első szerdáján lesz Alsóbodokon, s attól fogva ott is marad, a zarándokközpontban, segítve az odalátogatókat a mártír életének jobb megismerésében. A film a jövőben négy nyelven – magyarul, szlovákul, angolul és lengyelül – lesz elérhető.  Célunk, hogy a film segítségével Esterházy Jánosnak, a felvidéki magyarság példaképének üzenetét minél több emberhez eljuttassuk, és ösztönözzük őket a zarándokközpont felkeresésére. Már most 20-25 bemutató áll szervezés alatt, különböző szervezetek, egyházközösségek hívnak meg a településükre. A vetítésekre a www.esterhazyjanos.info honlapon lehet jelentkezni.

(Megjelent a Magyar7 2019/30. számában)

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.