2012. február 11., 07:24

Ismertek a World Press Photo díjazott képei

NEW YORK. A fődíjat Samuel Aranda spanyol sajtófotós nyerte el az "arab tavasz" egyik jemeni tüntetésén készített fényképével.

Mint a sajtófotók nívós versenyét koordináló amszterdami szervezet bejelentette: a The New York Times című amerikai napilapban megjelent fotó azzal érdemelte ki az elismerést, hogy a térségben rendszerváltásokat elindító "arab tavasz" egyszerre több arcát tudta megmutatni. A képen egy fátyolt viselő asszony sebesült ismerősét tartja karjában egy tavaly októberi jemeni tüntetés során. A zsűri szerint a képnek "már-már bibliai" hatása van. A fődíjjal 10 ezer eurós pénzjutalom is jár.

A versenyben több díjat kaptak a csaknem egy évvel ezelőtti japán szökőárról készített fotók is. A riport kategória fődíját az AFP hírügynökség japán fotósa, Csiba Jaszujosi nyerte el egy ilyen sorozattal. A tavalyi eseményekre vonatkozó pályázaton 24 országból összesen 57 fényképet díjaztak. Ötezer főfoglalkozású sajtófotós összesen több mint százezer képpel pályázott.

Egy nem azonosított amatőr fényképész fotóját a zsűri szintén díjazásra érdemesítette: a kép Moammer el-Kadhafi volt líbiai diktátort ábrázolja halála napján tavaly októberben.

A World Press Photo éves rendszerességgel megrendezett pályázatán már több alkalommal magyar fotósok is nyertek díjat. Tavaly Lakatos Péter, az MTI külsős munkatársa nyerte el a Hírkép (Spot News) kategória első díját azzal a képpel, amely egy öngyilkos ugrását ábrázolja a Szabadság-hídról.

A djnyertes fotók megtekinthetők a http://www.worldpressphoto.org/ internetes oldalon.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.