Hodek Dávid öccse, Áron is sikeres zenészkarriert futhat be

hirek.sk 2017. december 05., 12:20
KOMÁROM. A tizenhat évvel ezelőtt világszerte csodadobosnak kikiáltott, akkor négyéves komáromi Hodek Dávidnak most hétéves öccse, Áron ejti ámulatba a zenészvilágot basszusgitár-játékával. Az amerikai Standard gitárgyártó cég arra kérte őt, hogy legyen a reklámarca. Aki élőben szeretné látni-hallani az istenadta tehetséggel megáldott fivéreket, azt legközelebb december 10-én 15 órától a Klapka téren teheti meg. Január 5-én pedig Áron a Rév-Magyar Kultúra Házában ad önálló koncertet. A család az est közönségének adományaiból szeretné fedezni Áron amerikai útjának költségeit.

Az egykori kis csodadobos ma is világszerte keresett zenész  

„Családunkban hagyománya van a zenélésnek, hiszen korábban az édesapám, Hodek Béla, alias Papír több közkedvelt zenekarban, például az ismert TOPTON-ban is játszott. Ugyan én sosem követtem a példáját, de műszaki munkatársként, hangmérnökként, lemezlovasként gyakran időztem zeneközelben. Három fiunk közül eddig már ketten léptek nagyapjuk nyomdokaiba. A most 20 éves Dávid először négyévesen játszott el két dalt nagypapája komáromi Rév-Magyar Kultúra Házában megtartott koncertjén. A szakmabeliek hamarosan csodadobosnak nevezték őt, újabban pedig a basszusgitáron játszó 7 éves öccsét, Áront illetik hasonló hízelgő jelzőkkel“ – mondta el portálunknak Hodek Szilárd, a háromgyermekes komáromi édesapa, másféléves harmadik fiát karjában tartva.

Azt is boldogan újságolta, hogy Dávid az említett első fellépése óta eltelt 16 év alatt komoly szakmai karriert futott be, világszerte számtalan zenei formációval együtt koncertezett és készített közös lemezeket, miközben önálló CD-t is kiadott.

„Dávid időközben hivatásos zenész lett, dalokat is szerez – éppen Radics Gigi magyarországi énekesnőnek írt egy popdalt, mert a popvilág felé is kacsingat. Eddig tehát sikeresen alakul a szakmai pályája, folyamatosan sok élvonalbeli zenésszel játszhat együtt. Ázsiában például amerikai zenészekkel lépett fel, nemrég Ausztráliában turnézott, múlt héten pedig a moszkvai fellépéséről tért haza. Miközben világszerte keresett zenész, továbbra is megmaradt egy szerény fiatalembernek. Mivel brünni (Brno) barátnője van, ezért Morvaországban gyakrabban tartózkodik, mint Komáromban“ – mesélte az édesapa Dávid pályájának alakulásáról.

Áron basszusgitár-játéka iránt amerikai producerek is érdeklődnek

Dávid mellett Hodekék Áron fia is zeneközelben, egy csomó hangszer között cseperedett fel. Nem csoda hát, hogy egyre gyakrabban nyúlt a basszusgitár felé...

„Régebben az ismerőseink folyamatosan kérdezgették, hogy vajon belőle majd mi lesz. Viccesen azt szoktam válaszolni, hogy talán egy bőgős gyerek lesz, eközben a sírásra célozva. Csakhogy tájainkon a nagybőgősön kívül népiesen a basszusgitárost is bőgősnek hívják, s talán ezt vonzottuk be, de tény, hogy már óvodásként kezébe vette a basszusgitárt. Dávid azt ígérgette neki, hogy ha nagyobb lesz, ő marad a doboknál, Áron pedig basszusgitáron játszhat majd vele. Mivel megtetszett neki ez a pengetős hangszer, ezért tavaly karácsonykor megajándékoztuk őt egy méretéhez megfelelő basszusgitárral“ – árulta el Áron zenészéletének kezdetéről az édesapja.

Dávid szabadidejében tanítgatja őt nagy türelemmel-szeretettel, s a kislegény állítólag szót is fogad neki.

„Áron eddig minden tudását a több hangszerhez is értő bátyjának köszönheti, s alig egy év alatt hihetetlenül magas szintre jutott el. Korábban Dávid esetében sem értettem azt, hogy kisgyerekként szinte szivacsként milyen gyorsan szívta magába a zenei ismereteket. Most ugyanez ismétlődik meg Áronnal. Ha pedig Dávid nincs itthon, akkor Áron egyedül pengeti a gitárját, ami egész nap a tv mellett, látható helyen van azért, hogy ha kedve tartja, azt bármikor előkaphassa. Mivel a nagyoknak szánt kottát még nem ismeri, inkább hallás után, vagy időnként olyan kottából tanul, amelyen csak a harmonizációs jelek láthatók. Még csak elsős alapiskolás, de a betűket olvasni és írni már ötévesen megtanulta azért, hogy például a Youtube-ra egyedül pötyögtethesse be a keresett dalok címét. A kottaolvasás kapcsán azt vallom, hogy először zenésszé kell válni – jól kell tudni játszani, és csak utána kell megtanulni annak az elméleti részét. Fordítva ez nem nagyon működik“ – hangsúlyozta Hodek Szilárd.

Dávid kezdetben úgy igyekezett népszerűsíteni az öccsét, hogy a gitárjátékát felrakta a saját instagramjára, ahol amerikai producerek és más szakmai kiválóságok (pl.: az amerikai trombitavirtuóz-dalszerző-producer Quincy Jones) figyeltek fel a tehetségére. Pár hónap alatt ugrásszerűen megnőtt a követői száma. Bruno Mars Grammy-díjas amerikai énekes, dalszerző és zenei producer zenekarával pedig felajánlotta neki, hogy megajándékozza őt egy kiváló minőségű basszusgitárral. De más olyan neves zenészekkel is kapcsolatba kerültek, akiknek a szakmai segítőkezéről állítólag korábban álmodi sem mertek volna. Azóta már Áron saját Instagrammal rendelkezik, valamint YouTube-csatornája is van.

„A zenészek nagyra értékelték azt az Áron által produkált tempót és hangszerkezeléssel kapcsolatos érzékenységet, amely ebben a korosztályban még ritkaságnak számít. Ugyanez volt Dávid erőssége is, ezért tudott gyerekként elismert felnőtt zenészekkel közös zenekarban játszani. Mivel Dávid is nagyapja után először a legendás Peter Lipával játszott, ugyanezzel a lehetőséggel Áron is élhetett, illetve élhet. December 6-án, szerdán este 20 órától az STV2 adventi élő zenei csokrában vele és a Szlovák Rádió Radovan Tariška Radio Bandjével koncertezik majd együtt. Ugyanebben a hónapban, 12-én, kedden pedig Radics Gigi budapesti nagykoncertjén léphet majd fel“ – sorolta az édesapa.

A Standard gitárgyártó cég reklámarca lehetne a 7 éves komáromi kisfiú

Január 5-én, pénteken a komáromi Rév – Magyar Kultúra házában Áron azért koncertezik majd, hogy a híres Standard basszusgitárokat gyártó amerikai cég reklámarca lehessen, illetve lassacskán beiinduljon a világkarrierje. Az amerikai úthoz ugyanis sok pénz kell, amit a család önerőből ilyen gyorsan nem tud előteremteni, ezért a koncert közönsége adakozhat majd erre a célra.  

„Az amerikai cég megkeresett minket, Áronnak felajánlotta, hogy legyen a Standard reklámarca. Valójában arról is van szó, hogy bekerülhetne egy nagy „családba“, amely majd a kezére gyártana hangszereket, s a céget képviselve jelentős zenei bemutatókon vehetne részt... Emiatt azonban 2018 januárjában ki kellene utaznunk az Egyesült Államokba, ahol egy nagyszabású hangszervásárt rendeznek, s ahol minden évben egy alkalommal a világ jeles zenészei szoktak találkozni. Hatalmas megtiszteltetés, hogy  Áront is meghívták, meg akarják ismerni őt és vele együtt szeretnének zenélni. Sajnos, családunk nem rendelkezik az úthoz szükséges készpénzzel, adakozó mecénásokra pedig eddig nem bukkantunk, ezért kénytelenek leszünk a tevezett újévi koncert során összegyűjteni a pénzt“ – számolt be a család mentőötletéről.

Štefan Horváth fotója
(Štefan Horváth fotója)

Mint mondta: hasonló esetben az amerikaik úgy szoktak pénzt gyűjteni, hogy az ilyen célra létrehozott netes oldalra feltesznek egy-egy videóüzenetet, s kisebb-nagyobb adományokból össze szokott gyűlni a kívánt összeg. „Sajnos, mi, szlovák állampolgárokként oda nem tudunk beregisztrálni. Egy osztrák oldalon keresztül is próbáltunk pénzt szerezni, de szándéknyilatkozatot kellett volna tennünk, hogy osztrák állampolgárok vagyunk, ami nem igaz, tehát ez a terv sem sikerült. Egyedüli megoldásnak jelenleg a tevezett koncert tűnik“.

Végül a Hírek.sk kérdésére, hogy két (vagy talán három?) ilyen nagyszerű tehetség apjaként milyen érzések, gondolatok töltik el őt, Hodek Szilárd szerényen azt mondta, mindenkinek kívánja ezt a csodálatos érzést, hogy tehetséges gyermekei legyenek. „Vagyis helyesbítenék: állítólag valamiben mindenki tehetséges, csak az a kérdés, hogy a rendelkezésére álló emberöltő alatt előbb vagy utóbb rájön-e arra, hogy miben tehetséges, vagy majd úgy távozik, hogy ez nem sikerül neki. Ez egyáltalán nem mindegy! Mi megköszönjük a sorsnak azt, hogy ez nekünk Dávid és Áron esetében is már korán sikerült. Nekünk, szülőknek pedig az a dolgunk, hogy az általuk választott úton minden tőlünk telhető módon támogassuk őket, s ezt örömmel és nagy szeretettel tesszük“.   

0 HOZZÁSZÓLÁS