2020. június 5., 15:22

Határtalanság Varga Dániel és Gáspár András szemével

Június 4-e, a nemzeti összetartozás napja alkalmából a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága Milyen jó, hogy itt vagyunk címmel videópályázatot hirdetett. A többszáz beérkezett pályamű közül a második kategória győztese a füleki Varga Dániel és Gáspár András szerzőpáros Határtalanság című alkotása lett.

Fotó: Varga Dániel

Agócs Gergely tárogatójátékával, a római katolikus templom és a füleki vár képsoraival kezdődik a szívszorító, s egyben szívet melengető kisfilm, mely a Trianon 100 felhívására készült.

Magyar vagyok, határon túli, felvidéki, büszke magyar. Magyar a nyelv, mellyel anyám szól hozzám, ezen beszélgetek nagyszüleimmel a múltról, és barátaimmal a jövőről”

Gáspár András kisfilmben elhangzó, múltat nem felejtő, jövőbe tekintő kezdősorai palóc tájszólásban még erősebbnek hatnak. A film narrátora és a szövegírója is ő volt, Dani pedig az operatőri és a vágói munkáért felelt. Bár még csak 17 évesek, mégis két és fél percben sikerült megfogalmazniuk mindazt, ami a magyar kultúrához, a magyar nyelvhez, az irodalomhoz, a történelemhez köti őket.

Trianon kisfilm
Fotó:  Varga Dániel

A fiúk elmondása szerint a kezdet nem volt zökkenőmentes.

A barátom és egyben volt mentorom Endrődi-Mike Attila, a Petőfi Sándor Program egykori ösztöndíjasa küldte a felhívást, ami rögtön megtetszett, de egyedül nem akartam belevágni.

Majd egy héttel később Andris is rátalált, és megjött a kedvem hozzá, hogy egy régi baráttal közösen alkossunk valamit. Így a leadási határidő előtt egy héttel elkezdtük a tervezést” - avat be Dani.

Egyszerre azonban több felhívás is ellepte az internetet, melyeknél Dani operatőri és vágói státusban szintén közreműködött. A „Táncoljuk körbe a Kárpát-medencét” elnevezésű felhíváshoz a füleki Rakonca Néptáncegyüttes és a rozsnyói Borostyán Néptáncegyüttes is csatlakozott, így elsőként az ő kisvideójukat készítette el, majd ezt követően jöhetett a közös munka Andrissal. 

A két nap során 10-13 órát forgattak, majd a vágás következett, ami szintén két napot vett igénybe. „Közbejöttek ugyanis nem várt események, mivel a technika fellázadt, a vágóprogram összeomlott és szinte már a kész anyag elveszett. De hál’istennek sikerült egy korábbi mentést visszahozni, viszont még így is 6 órát kellett foglalkozni vele”- fejtette ki Dani.

Trianon kisfilm
Fotó:  Varga Dániel

„Az alapötlet először egy cselekményes történet volt, ahol a járvány miatt lezárt határok, és az egymástól „elszakított” határon túli magyarok játszották volna a főszerepet. Aztán úgy gondoltuk, hogy ezt nehéz lenne megvalósítani, így arra jutottunk, hogy összefoglaljuk mindazt, ami az összmagyarsághoz köt minket”- vette át a szót Andris.

Mindkét fiú többféle hagyományőrző és kulturális csoportban tevékenykedik, így a saját életüket, tevékenységeiket szőtték bele a filmbe, ami által még személyesebb hangvételt kapott.

András bemutatkozik cserkészként, íjászként, néptáncosként és népzenészként is. Mivel füleki gimnazistaként tagja az Apropó Kisszínpadnak, így a színészi munka sem áll tőle távol. Dani pedig a szüleinek hála (Varga Lia és Varga Norbert, a Rakonca Néptáncegyüttes vezetői) a népi kultúra szeretetét a génjeiben hordozza, így a népzenész-néptáncos karaktert ő „adta hozzá” a szerephez. Nem mellesleg az egri Eventus Üzleti és Művészeti Magánszakközépiskola operatőr-vágó szakán tanul lassan másfél éve.

Trianon kisfilm
Fotó:  Varga Dániel

És bár a fiúk bíztak abban, hogy a kisfilmjük felkapott lesz, a 120 ezret meghaladó nézettségre és a rengeteg elismerő szóra még ők sem számítottak.

Örömmel és büszkeséggel tölti el őket, hogy ennyi felvidéki és anyaországi magyarnak is elnyerte a tetszését a videó, és hogy rögtön az első versenyen ilyen szép eredményt értek el. Azt mondják, a téma különösen fontos volt számukra.

Trianon kisfilm
Fotó:  Varga Dániel

 „Egy évig voltam cserediák Magyarországon, és sajnos ért negatív megkülönböztetés. Sokan nem látnak különbséget a magyarországi és a határon túli magyarok között, sokan azonban fenntartással kezelik a külhoniakat” - mondja András.

„Nekem is voltak negatív tapasztalataim Magyarországon. Olyan kérdéseket kaptam, hogy hol tanultam meg magyarul, és az első héten úgy emlegettek, mint a szlovák kisfiút, ami elég rosszul esett.

Így ez a videó üzenet lehet az osztálytársaimnak, a barátaimnak, hogy megmutassuk, milyen erős itt Felvidéken a magyarság, és hogy büszkén vállaljuk, hogy mi magyarok vagyunk.

Ezt kaptuk örökül a szüleinktől és a tanárainktól, amit ezúton is köszönünk nekik” - zárta Dani.

A nyertes kisfilm itt tekinthető meg.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.