Guinness-rekordot dorombolt egy brit macska

2011. május 5., 18:10
LONDON. A leghangosabban doromboló macska címén került be a Guinness Rekordok Könyvébe egy brit cicus. Smokey 67,7 decibel erősséggel dorombol azon a videofelvételen, amelyet egy brit főiskola szakemberei készítettek gazdája, Ruth Adams felkérésére.

A 12 éves szürke-fehér házi macska februárban került a figyelem középpontjába, amikor gazdája benevezte őt a leghangosabban doromboló cicák helyi versenyére, majd úgy döntött, hogy a Guinness-rekordok hitelesítőivel is megismerteti házi kedvence "tudományát". Smokey ugyanis majd háromszor hangosabb bármely más házi macskánál. Egy hétköznapi macska teljesítménye csak 25 decibel. Összehasonlításképpen: egy fűnyíró zaja 90 decibel erősségű.

A közép-angliai Northamptoni Főiskola szakemberei zajszintmérő készülékkel márciusban rögzítették a rekordot tartalmazó felvételt, amelyet eljuttattak a Guinness-rekordok szerkesztőségébe.

A rekordok könyve szerint a leghangosabb állati hangot a kék bálnák és a barázdás bálnák bocsátják ki, amikor egymással kommunikálnak, az ő hangjuk erőssége eléri a 188 decibelt.