Főszerepben: Száraz Dénes

2021. április 1., 16:58
Múzsa

A felvidéki származású magyar színész eddig elsősorban a magyarországi színházi életből és a televíziós filmsorozatokból (Jóban, rosszban, Ízig-vérig, Mintaapák) volt közismert. Bár Mészáros Isti Hurok című filmjében a főszerepet alakító Száraz Dénesről a legszigorúbb filmkritikusok is elismeréssel szóltak.

A felvidéki színész most újabb kihívás előtt áll! Herczeg Ferenc egykoron Párizsban is sikert aratott színjátékát, a Kék rókát filmesíti meg Pacskovszky József filmrendező. A tévéfilmben a főszerepet (Sándort) Száraz Dénes fogja megformálni. Cecília szerepében Zsigmond Emőke lesz látható, Pált Fekete Ernő és Trill bárót Schniel Zoltán fogja alakítani a főbb szerepekben.

Herczeg Ferenc legnagyobb színpadi sikere a francia társalgási vígjátékok mintájára készült, és a boldog békeidőkben játszódik.

A színpadi műről Kosztolányi Dezső annak idején a következőket írta:

„Hol vannak azok az idilli idők, mikor a házasság rendes, szabályos háromszög volt a férjjel…a feleséggel…és a házibaráttal? A modern házasság ötszög…vagy mondjuk általánosan sokszög…” (Kosztolányi Dezső, Világ, 1917.január 14.)

A címben szereplő kék róka szimbólum, annak a varázslatnak, fantáziának, valóságon túli világnak a szimbóluma, mely az élet hétköznapiságával, unalmasságával szemben arat diadalt. A kék róka egy korabeli divatos prém a női nyakban, de egyúttal jelképezi a felülmúlhatatlan női ravaszságot is.

A filmben megelevenedik majd a budapesti kávéházak, vívótermek, a régi balatoni nyaralók világa.

Sándor (Száraz Dénes) egy budapesti dzsesszklub tulajdonosa, a házibarát, aki jól zongorázik, van pénze és sokat utazik, Svájcban is él. A két világháború közti évek miliőjében játszódik a történet.

Sándor egy villamoson találkozik a férjezett Cecíliával, mint kiderül, pont oda mennek mind a ketten, a barátjukhoz a kávéházba. Sándor eleinte nem lép, de izzik rögtön a levegő kettőjük között, aztán majd kiderül, mi lesz idővel ebből a háromszögből, ami végül is sokszög, mert a férjnek, Pálnak is lesz valakije, és Trill báró is bezavar a képbe…

A szép és egykor szegény Cecíliának minden oka meglenne, hogy megcsalja halálosan unalmas, ám nagyvonalú jólétet biztosító hidrobiológus férjét, Pált. Rádöbben, hogy milyen nevetségesek a férfiak. Az egyik csak skalpokat gyűjt, a másik nem meri bevallani a szerelmet, a harmadik kényelemből kitart mellette. Elhatározza, hogy rendet tesz maga körül.

Régebben sok jó TV film került a képernyőre, ma inkább a véget nem érő filmsorozatok divatosak. A közmédia most újra egy hangulatos filmmel próbálkozik, amely visszavezeti a nézőt a múlt század húszas éveibe. Pacskovszky filmjének forgatására májusban kerül sor.

A főszereplő Száraz Dénes számára ez nem lesz könnyű feladat, mert a tévéfilm fogatásával egyidőben forgatják a Mintaapák sorozat harmadik évadát is, ahol az egyik főszerepben Tamásként, barátként, állatorvosként és kislányát egyedül nevelő édesapaként is helyt kell állnia.