2022. május 27., 20:20

Filmre viszik Hancsovszky elfeledett történetét

Közösségi gyűjtést indított a Fórum Kisebbségkutató Intézet, hogy új dokumentumfilmje forgatási költségeit részben fedezze. A film az ifjú Hancsovszky Béla történetét, az 1945-ös tornaljai robbantást és az azt körülölelő rejtélyes eseményeket mutatja be

Hancsovszky Béla

Az alkotók a játékfilmes elemekkel tarkított dokumentumfilm elkészítéséhez az olvasók, nézők támogatását is kérik. A 30 napon át tartó gyűjtésből a film korhű díszleteit, kellékeit, speciális és pirotechnikai effektek beszerzését és használatát szeretnék biztosítani. A közösségi finanszírozásba a www.donio.sk/hancsovszky oldalon keresztül június 5-ig lehet csatlakozni, bármilyen tetszés szerinti összeg átutalásával. A 10 euró feletti támogatásért cserébe az adakozók belépőt kapnak az online vetítésre, 33 euró felett pedig már mozijegyet a filmre, illetve különböző tárgyi ajándékokat. 

Laczkó Sándor rendező hetilapunknak elárulta, hogy a filmet mindenképpen elkészítik, viszont, hogy milyen dimenzióban és mekkora látványvilággal, az nagyban függ a gyűjtés sikerétől. Az adományozó oldalon négy mérföldkő lett meghatározva 2500-tól 10 ezer euróig, amelyek egyfajta motivációként is szolgálnak, illetve itt követhetik az érdeklődők, hogy éppen hol tart a gyűjtés.

Az egyórás dokumentumfilmben a történészi megszólalásokon kívül játékfilm formájában elevenednek majd meg a korabeli események. A történetet három ország hat levéltárában feltárt, mint-egy 500 oldalnyi dokumentum alapján rekonstruálták, árulta el Laczkó Sándor.

Kalandor, terrorista vagy szabadságharcos? 

1945 nyarán az akkor 19 éves Hancsovszky Béla a csehszlovák intézkedések elleni tiltakozásaként kézigránátot dobott a tornaljai csendőrőrs épületébe. A „merényletben” senki sem sérült meg, de a népbíróság Hancsovszky személyén keresztül akart példát statuálni bármiféle magyar ellenállással szemben. Máig rejtély övezi, hogy vajon valóban ő volt-e az elkövető. Szembesítéskor ugyanis nem ismerték fel sem őt, sem a tettestársait, a helyi kocsmáros még alibit is biztosított neki. Több tanú arról számolt be, hogy más személyek tervezték, majd dicsekedtek a robbantás tettével. Sőt mi több, a tárgyalást követően már az ügyész sem volt teljesen meggyőződve arról, hogy Hancsovszky elkövette azt, amit magára vállalt. Ennek ellenére Hancsovszky Bélát golyó általi halálra ítélték. A 19 éves fiú azonban lefegyverezte az őröket és kalandos körülmények között megszökött a rimaszombati börtönből. Magyarországra, majd később Franciaországba menekült és a mai napig nem tudjuk, hogy miként végződött az élete.

Simon Attila, a Fórum Intézet igazgatója szerint izgalmas és rejtélyes történetről van szó, s bár az események középpontjában Hancsovszky Béla áll, a történet egyben egész közösségünk története, a miénk, a szlovákiai magyarok története. A filmes projekt célja tehát nem Hancsovszky felmentése vagy elítélése, hanem az események feltárása, és annak áthagyományozása az utókorra.

Megjelent a Magyar7 2022/21.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.