2023. október 20., 08:16

Filmio – Ingyenesen elérhető focis filmek a 6:3-ra emlékezve

1953. november 25-én, hetven esztendeje győzte le a magyar labdarúgó-válogatott az angolokat. A Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio a 6:3-as győzelemre és az Aranycsapat sikereire ingyenesen elérhető focis filmekkel emlékezik.

Filmio
Fotó: filmio.hu

Vasárnapig ingyenesen megtekinthető az Aranycsapat (1982), A csodacsatár (1956) és a Czibor, a rongylábú (2022) című film.

A magyar futballválogatott a negyvenes-ötvenes években felért a csúcsra. Surányi András egészestés dokumentumfilmjében e világhírű csapat élvonalban töltött évei, győzelmei és kudarcai elevenednek meg korabeli híradófelvételek és visszaemlékezések segítségével. Az 1945-től induló visszatekintés a sportélet mögött a korszak társadalomtörténeti, politikai hátterét is érzékelteti, de nem feledkezik meg a játékosok utóéletéről sem”

– hirdeti a szolgáltató. A megszólalók között Puskás Ferenc, Hidegkuti Nándor, Czibor Zoltán, Grosics Gyula, Sebes Gusztáv és Szepesi György is ott van.

A csodacsatár című Keleti Márton-filmben Mányai Lajos, Feleki Kamill, Ungvári László, Sinkovits Imre, Kiss Manyi és Pongrácz Imre is feltűnik. Alapvetően egy könnyed, focival és zenével vonzóvá tett vígjátékról van szó, de a szórakoztatásba erős rendszerkritikát is csomagoltak az alkotók:

Futbóliában a sorozatos futballvereségek miatt kormányválság fenyeget. Az államelnök megbízza Duca tengernagyot, hogy utolsó esélyként szerezze meg a Svájcban játszó magyar csapat csodacsatárát…”

A Koltay Gábor által rendezett Czibor, a Rongylábú című alkotás a futballista életéről szól, magyar és spanyol archív filmet és fotóanyagot is felvonultatva.

Czibor Zoltán az Aranycsapat tagjaként olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes lett, majd 1956-os emigrációját követően a Barcelona és az Espanyol csapatokban játszott. Koltay Gábor dokumentumfilmje, a Czibor, a rongylábú (2022) a legendás labdarúgó életét és pályafutását mutatja be gyermekei és unokái, valamint magyar és spanyol barátai, pályatársai visszaemlékezései alapján”

– olvasható a film ajánlójában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.