2023. május 30., 20:33

Felvidéki művésznő szerepel egy magyar filmfesztivál fődíjas alkotásában

Zsigrai Eszter, Dunaszerdahelyről származó képzőművész a női főszereplője annak a filmnek, mely a rangos magyarországi megmérettetésen, a 7. Ceglédi Filmfesztiválon fődíjat kapott. A Decens disznóságok című idén megjelent kisfilmet Helstáb Martin, pécsi filmrendező forgatta a tavalyi évben, múlt hétvégén pedig díjazták az animációs filmek kategóriájának első helyezésével.

Helstáb Martin és Zsigrai Eszter
Helstáb Martin és Zsigrai Eszter
Fotó: Archívum

A rendező immár harmadik alkalommal vehette át a George Pal-díjat, ezzel az országos filmfesztivál történetének legtöbbször díjazott alkotója lett. Zsigrai Eszter több karakterként is feltűnik a kevert technikájú filmben, zöld háttér előtt felvéve élő szereplőként is jelen van a filmben, valamint a beszélő animált kisegér hangját is ő adja.

A május 20-án induló 7. Ceglédi Filmfesztiválra egész Magyarországról neveztek filmesek három kategóriában és két korcsoportban. A fesztivál zsűrijében Rozgonyi Ádám rendező, forgatókönyvíró, Sándor György rendező-producer, Pap Zsolt rendező, Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke, Havas Miklós producer-író, valamint Bokor Attila rendező-író kapott helyet.

Az újabb országos fődíj előtt az animációs alkotást díjazták tavasszal a Celldömölki 10. Totál Plán Filmfesztiválon, bemutatták a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencián, júniusban pedig Csehországban, Közép-Európa egyik legrangosabb fesztiválján, a 63. Zlíni Nemzetközi Filmfesztiválon versenyez rangos mezőnyben. 

A felvidéki művész, Zsigrai Eszter már Helstáb Martin 2022-es Álmaim válaszolnak című rövidfilmjében is feltűnik segítőként, amit a 67. Országos Függetlenfilm Fesztivál hivatalos versenyprogramjában vetítettek.

Decens disznóságok egy 8 perces kevert technikájú kisfilm. Az rendezőre jellemző kísérletező alkotás egy vaddisznó történetét meséli el, aki csapdába került az erdőben. Emberi nyelven beszél, de nem emberi gondolkodással, ebből különös helyzetek adódnak, ahogy kapcsolatba lép más állatokkal és emberekkel. A főszereplő vaddisznót a rendező beszkennelt sonka animálásával jelenítette meg, A természeti képeken mecseki fák leveleit applikálta festményekre az alkotó. Helstáb Martin is szerepel a filmben vadászként, magát zöldhátteres technikával felvéve, mellette Zsigrai Eszter képzőművész a film női főszereplője, valamint az egér karakter hangja. A Pécsett tanuló és alkotó képzőművésznő már több kiállításon szerepelt a városban, 2022 őszén önálló kiállítása nyílt a pécsi Rácz Aladár Közösségi Házban Nyomorom gyomokban címmel. A fiatal képzőművésznő következő önálló kiállítása szintén Pécsett, az Alma Galériában lesz idén nyáron. Zsigrai Eszter növényi ornamentikával és természetes színezőanyagokkal foglalkozik, Helstáb Martin az állati viselkedést kutatja filmjeiben, a fiatal művészek témái kiegészítik egymást a természet széles spektrumán.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.