2021. szeptember 16., 19:45

Esterházy azért áldozta fel az életét, hogy Közép-Európa népei egymás felé fordulhassanak – interjú az Esterházy-filmeposz producerével, Csányi Jánossal

A 2021-es emlékév méltó zárásaként újabb, minden eddiginél alaposabb, 3 részből álló dokumentumfilm készült Isten szolgája Esterházy János életéről és örökségéről. A filmet a tervek szerint az előttünk álló hétvégén, az idei alsóbodoki zarándoklaton mutatják be előzetesen. A Triptichon című alkotás vezető producerével, Csányi János Jászai Mari-díjas igazgató-rendezővel beszélgettünk.

esterházy
Fotó: Jelenet a Triptichon c. filmből, az alkotók engedélyével

Hogy találkozik egy magyar színházi ember vagy filmes Esterházy János történetével? Az anyaországban még mindig nem eléggé ismert a gróf személye.

Mi éppen azon dolgozunk, hogy ez megváltozzék. (nevet) Mielőtt belevágtam volna a munkába, töredékes ismereteim voltak ugyan Esterházyról, de életpályájának rendkívüli összetettségével és társadalmi súlyával nem voltam tisztában. A valódi találkozás Pawel Cebula atyának köszönhető, a boldoggá avatási eljárás posztulátorának. Amikor Pawel atyával a Mátrában találkoztunk egy gyülekezeti hétvégén, én egy Szent Ferencről készült színházi előadás ötletét vetettem fel neki.

A Jóisten keze is benne van a dologban, mert Pawel atya azt mondta, hogy jó-jó, csináljunk előadást Szent Ferencről, de előtte beszélgessünk Esterházy Jánosról.

Később tudtam meg, hogy már a boldoggá avatási eljárás elindításakor Krakkóban megfogalmazódott a szándék, hogy filmek és könyvek segítségével a szélesebb közönség számára is megismerhetővé tegyék Estreházy életét és örökségét. Pawel atyától a találkozásunk után kaptam egy halom könyvet. Ahogy ezeket olvastam, vált világossá számomra, milyen rendkívüli kincsre bukkantam.

Mire gondol?

Hatalmas ereje van Esterházy János élettörténetének. Tettei, áldozatvállalása egyre meghatározóbbak az én számomra is. Nagyon kevés olyan hősünk van, aki teljes sorsával, szinte minden tettével, gondolataival példaként állhat előttünk.

Esterházy azért áldozta fel az életét, hogy Közép-Európa népei egymás felé fordulhassanak. Örökségének ez a legfontosabb üzenete.

Hitt abban, hogy ezeket a népeket itt, a „Duna-medencében” nem véletlenül helyezte egymás mellé az Úristen.

Ez az ő szavajárása volt.

Így van! Esterházy világosan látta, hogy a történelmi egymásrautaltság nem teher, hanem lehetőség a térség népei számára. Száz évvel ezelőtt felismerte, hogy itt Közép-Európában az együttműködés, a közös jövő teremthet esélyt a boldogulásra. Amikor 1945-ben helyzete már nem tette lehetővé, hogy tettekkel segítse a felvidéki „magyar családot”, akkor áldozatvállalásával mutatott utat. Azt mondta, „történelmünkből megtanulhattuk, hogy csak az olyan törekvés jut diadalra, amelynek mártírjai vannak”.

Egyik rabtársa a „magyarok szenvedő Krisztusának” nevezi őt. Tizenkétéves fogsága során olyan szenvedés jutott osztályrészéül, ami nekünk szinte felfoghatatlan.

Esterházy áldozatvállalása követésre méltó példa?

Nem, de nem is ez a feladat. Az áldozathozatal értünk történt. Vértanúságának értelme tulajdonképpen a mi és a gyermekeink életében mutatkozhat meg. Ez az ember ugyanis a mi jövőnkért áldozata fel az életét. Ezt megérteni, ennek a részleteit megismerni egyszerre megrendítő és felemelő. Esterházy megváltoztathatja a gondolkodásunkat.

csányi jános
Fotó:  Csányi János archívuma

Beszéljünk egy kicsit az alkotás folyamatáról! Volt szerencsém soron kívül, a bemutatás előtt megnézni a filmet, különösen feltűnő az erős lengyel szál. A korábbi Esterházy-dokumentumfilmekre ez nem volt jellemző.

Öt országban forgattunk, a megszólalók döntő többsége nem is magyar. Gyakorlatilag egész Közép-Európát bejártuk.

Tudtuk, hogy ezt a filmet már harminc évvel ezelőtt meg kellett volna csinálni, amikor a szemtanúk többsége még élt.

Szerencsére készültek kiváló interjúk, film- és rádiófelvételek. Hálával tartozunk azoknak, akik a filmhez rendelkezésünkre bocsátották ezeket az anyagokat. A teljesség igényével láttunk munkához, pontosan nem is tudom, mekkora anyagot rögzítettünk, legalább 50 órányi dokumentum van felvéve. A lengyel és a magyar állami televízió, a magyarországi lengyel Szent Adalbert Egyesület és a Magyar Kormány is támogatta a munkánkat. Alkotó társaim, Zsigmond Dezső rendező és többek között Varga Gabriella, illetve a felvidéki Molnár Gusztáv színművészek, Molnár Imre életrajzi szakértő, Csányi Márton line producer, Nagyistók Máté vezető operatőr, Koncz Gabriella vágó, vagy Rozsnyai Károly gyártásvezető és a teljes stáb hatalmas munkán van túl. Kötelességünknek éreztük, hogy a témával kapcsolatban mindent rögzítsünk, amit csak lehet.

Ennek mi az oka? Szakmai becsvágy?

Nem erről van szó. Hiszünk ebben a történetben. Esterházy János ma talán még nem eléggé ismert, de meggyőződésem, hogy ez a jövőben megváltozik majd. Szükségünk lesz minden Esterházy-témájú dokumentumra, mert egyre nagyobb érdeklődés fordul majd felé, nem csak a Felvidéken, vagy Magyarországon, hanem az egész régióban.

A lengyel parlament korábbi elnöke mondja a filmben, hogy Esterházyból lehet a V4-ek apostola. A szlovák parlament korábbi elnöke úgy fogalmaz, hogy milyen jó lenne, ha Esterházy János a szlovákok és magyarok közös szentjévé válna.

Olyannyira fontos és szimbolikus életútról van szó, hogy amit lehetőségünk volt rögzíteni, azt rögzítenünk kellett. Így jött létre ez a hatalmas nyersanyag. A kész, vágott filmben vagy félszáz megszólaló lesz, de számos fontos interjút így is ki kellett hagynunk. Az első vágott verzió nyolcórás volt. Óriási erőfeszítést igényelt leszűkíteni a filmet. A magyar televízió egy háromszor 52 perces változatot mutat be, a lengyel TV-ben, illetve nemzetközi fesztiválokon pedig egy 80 perc körüli verzió fog a közönség elé kerülni.

Alsóbodokon melyiket láthatják a nézők?

A magyar televízió vezetése hozzájárult a 3x52 perces előbemutatóhoz. Kimondott célunk volt és szimbolikus jelentősége van, hogy a filmet előzetesen Esterházy János szülőföldjén, a boldoggá avatás zarándokközössége előtt mutassuk be.

Dokumentumfilmünk tehát már van, több is. Mi a helyzet a játékfilmmel, lesz?

Folynak az előkészületek. Amikor átgondoltuk és megterveztük a munkát, nem csak a dokumentumfilmek létrehozását tűztük ki célként. Ez egy átgondolt szakmai folyamat. Először az életművet akartuk teljes egészében megismerni és feldolgozni, a Triptichon elkészültével dokumentumfilmek formájában ez meg is történt.

A következő állomás egy tévésorozat és egy nagyjátékfilm létrehozása lehet.

Számos kérdés még eldöntetlen, biztosat tehát még nem mondhatok, de azon vagyunk, hogy ezek a filmek a közeljövőben megvalósulhassanak.

Zárásul talán a legnehezebb kérdés. Mi az Esterházy-életút legfontosabb üzenete?

Esterházy János életének és halálának a példája térségünk legfontosabb kérdéseit veti föl, a Közép-Európában egymásra utaltan élő népek legnagyobb dilemmáit járja körbe. Ha lehet célunk ezekkel a filmmel, akkor az, hogy Közép-Európa népeinek közeledését, Esterházy legfontosabb üzenetének terjedését elősegítse. Ha Európa jövőjére nézek, ez az együttműködés az egyetlen esély térségünkben a megmaradásra és a felemelkedésre.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.