2011. április 14., 23:09

Érkezik a "hivatásos forradalmár" , Carlos

BUDAPEST. A budapesti Titanic Nemzetközi Filmfesztivál közönsége is megismerkedhet a magát hivatásos forradalmárnak nevező Sakállal, bemutatkozik a Carlos című film, amelyet a seregszemle legjobb alkotásának járó Hullámtörők-díj egyik nagy esélyesének tartanak.

Olivier Assayas rendező 2009-es filmje francia-német koprodukcióban készült. A 165 perces munka a hírhedt terrorista, Ilich Ramirez Sanchez, ismertebb nevén Carlos, a Sakál története, amelyet maga az érintett, a Párizs közelében raboskodó "hivatásos forradalmár" élesen támadott az állítólagos hamisítások miatt. A főszerepet Édgar Ramirez játssza.

 Carlos az 1970-es, 1980-as évek nemzetközi terrorizmusának egyik központi figurája volt, a dél-amerikai - venezuelai születésű - férfi a palesztinpárti akcióktól eljutott egészen a japán Vörös Hadseregig - írták le a filmet a szervezők. A Sakál egyszerre volt baloldali szélsőséges és közel-keleti titkosszolgálatok megfizetett zsoldosa, akinek a vasfüggöny mögött létrehozott terrorszervezete a hidegháború utolsó éveiben is aktív volt.

 A most 62 év körüli terrorista a film tavalyi cannes-i bemutatója előtt élesen tiltakozott az alkotás ellen, noha abból csak részleteket látott. Szerinte a róla szóló film meghamisítja a történelmet, és nevetséges jeleneteket tartalmaz. "Olvastam a forgatókönyvet, amelyben több helyen is tudatos történelemhamisítást fedeztem fel" - mondta akkor a francia főváros nyugati részén lévő Poissy fegyházból telefonon. A rettegett terroristát különösen a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, az OPEC bécsi székháza elleni 1975-ös támadás filmbeli ábrázolása háborította fel.

Elliott Grove, a Titanic Filmfesztivál nemzetközi zsűrijének elnöke nagyon erős filmnek tartja a filmet. A kanadai producer, filmes szakember szerint a Carlos lenyűgöző darab. "Érdekes karakterek, nagyon erős, magával ragadó film. Minden megvan benne, ami kell" - mondta korábban az MTI-nek.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.