2021. október 8., 19:17

Először kapja magyar alkotó az Európai Filmakadémia életműdíját - VIDEÓVAL

A rangos kitüntetést Mészáros Márta érdemelte ki. Ez alkalomból a Nemzeti Filmintézet a Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező és forgatókönyvíró két filmjét is ingyenesen elérhetővé teszi.

90 éves volt
Fotó: Wikipédia/Stekovics Gáspár
Mészáros Márta

Hétfő estig nézhető meg ingyenesen a Filmión a rendező Eltávozott nap című első mozifilmje Kovács Kati főszereplésével, valamint a Szép lányok, ne sírjatok! című generációs kultfilmje is.

Az Eltávozott nap állami gondozott főhőse hirdetést ad fel, hogy szüleit megkeresse.

A filmet Kovács Kati természetes alakítása mellett az érzékeny témaválasztás és a szinte eszköztelennek ható, minden sallangtól mentes elbeszélésmód teszi a gazdag életmű markáns nyitódarabjává”

– olvasható a bemutatóban.

Mészáros Márta harmadik mozifilmje, a Szép lányok, ne sírjatok! a ’68-as generációból származó öt fiú és egy lány alkotta banda szabad életérzését viszi vászonra, amely a mindennapi munka mellett a szerelem, koncertek és bulik forgatagában zajlik. A beat-korszak és a ’68-as mozgalmak leverése utáni hangulat elegyét hozza az alkotás, amelyben a Metró, a Szíriusz és a Kex is zenél. A főszerepekben Zala Márk, Jarka Schallerová, Balázsovits Lajos, Blaskó Péter és Bujtor István látható.

A mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos és a Nemzeti Filmintézet elnöke, Káel Csaba szerint nagy öröm az életműdíjasok listáján az első magyar nevet látni, különösen idén, amikor a magyar film százhúsz éves jubileumát is ünnepeljük. Mészáros Márta filmjei a magyar és az egyetemes filmkincsben is kitüntetett helyet foglalnak el – mondta.

A Nemzeti Filmintézet célja, hogy mind a mozikban, mind a tévéképernyőn keresztül kulturális értéket teremtsen a szórakoztatás mellett. A közelmúltban a Nemzeti Filmdigitalizálási és Filmrestaurálási Program keretében a Filmarchívum és Filmlabor munkájának köszönhetően tizenegy alkotás újulhatott meg, aminek köszönhetően újabb nemzedékek ismerhetik meg a kivételes kordokumentumoknak számító filmeket.

Megosztás
Címkék