2022. február 14., 17:44

Elhunyt Komárom világhírű szülötte, Ivan Reitman filmproducer-rendező

Bő negyedévvel azután, hogy a szülővárosa, Komárom a Komáromi Zsidó Hitközséggel együtt a helyi Tátra mozi előtt jelképesen egy csillagot ajándékozott a 75. életévét október 27-én betöltött Ivan Reitmannak, a hollywoodi sztár idén február 12-én este elhunyt.

 Elhunyt Komárom világhírű szülötte, Ivan Reitman filmproducer-rendező
Médialapozó
Az első csillagot jelképesen a 75. születésnapján adományozták Komárom világhírű szülöttének
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A Csillag születik... jelmondat jegyében megtartott őszi ünnepségen elhangzott: a város ily´ módon szeretné megtisztelni azokat a filmeseket, köztük a kisebb-nagyobb mozisikereket elérő színművészeket, rendezőket, akik Komáromhoz kötődnek. Az elsőt a 75. születésnapján adományozták a város jeles díszpolgárának, a világhírű filmproducer-színész-rendező-forgatókönyvírónak. Sajnos, a több nemzedék képviselői által kedvelt filmek, például 80-as évekbeli amerikai kasszasikernek számító Szellemirtók rendezője személyesen nem vehetett részt az ünnepségen, ám a csillag leleplezése után az életét és munkásságát Kollár Zoltán helyi magánvállalkozó bemutatta a mozi nézőterén helyet foglaló érdeklődőknek. Nekik a mozi munkatársai egy alkalomhoz illő zenés-képes összeállítással is kedveskedtek.

Ki is volt Ivan Reitman? A világszerte ismert filmes szaktekintély 1946. október 27-én, zsidó család sarjaként, Komáromban született. Magyar édesanyja, Raáb Klára túlélte az auschwitzi koncentrációs tábort, az Aranyosmarótról származó, szlovák édesapja, Ladislav „Leslie“ pedig részt vett az illegális ellenállási mozgalomban. 1951-ben a család veszélyes körülmények között emigrált Kanadába. Még élnek Komáromban olyanok, akik emlékeznek rá, miként altatták el a kis Ivánt, hogy vele együtt az éjszaka leple alatt, nagy titokban egy teherhajó rakterében megbújva messzi földre menekülhessenek. Viszontagságos utazás után érkeztek meg Kanadába.

A fiú odakinn sikeresen gyarapította ismeretit, és 1960-ban zenei diplomát szerzett a Hamilton Egyetemen. Az első rendezői munkáját az új Torontói Városi Televíziónál, illetve a későbbi barátjának, Dan Aykroydnak köszönhette. Egy év munka után azonban onnan távoznia kellett, mert a televízió tulajdonosa kijelentette, hogy soha, semmi nem lesz belőle. Akkor még nem sejthette, hogy a 80-as évek legsikeresebb rendezőjét bocsátotta el. Majd 1968-tól kezdve több filmet készített, előbb Kanadában, aztán Hollywoodban. Például 1973-ban kilenc nap alatt, mindössze 12 ezer dollárból forgatta a Canniball Girls című horrorvígjátékot Eugen Levyvel, majd a Bombázók című vígjátékot Bill Murray-val, és ugyancsak vele a Partizóna című filmet. Ezekkel a filmekkel produceri tapasztalatokat, elismerést, hírnevet szerzett.

1984-ben a Szellemirtók kultuszvígjáték óriási sikert és közel 300 millió dollár bevételt hozott neki, kétszer jelölték Oscar-díjra, s öt év múlva folytatása is következett. Az egyre (el)ismertebb szakembert a nézők pozitív reagálása a hollywoodi elit rendezői trónjára emelte. Lelkesen folytatta munkáját olyan hírességekkel, mint Robert Redford színművész, akit a Törvényszéki héjákban (1986) rendezhetett. A nagysikerű Ikrek (1988) című filmben Arnold Schwarzenegger akcióhősből vígjátéki hős lett, ikerpárját pedig Danny DeVito alakította. Mivel a nézők rajongása lankadatlannak bizonyult, újabb közös sikerüknek számított az Ovizsaru (1990) és a Junior (1994) című alkotás. Majd 1997-ben rendezte Robi Williams és Billy Crystal kettősével az Apák napja, 2011-ben pedig a Csak szexre kellesz című filmet, amely Natalie Portman és Ashton Kutscher főszereplésével ismét elnyerte a közönség tetszését. Reitman volt a producere a bernáthegyi kutya kalandjait bemutató, sikeres családi komédiának, a Beethoven I-II-nek is. 2000-ben hozta létre a The Montecito Picture Company nevű, saját produkciós cégét. Tavaly pedig a Szellemirtók folytatásaként került a mozikba  Az örökség című film, amit Ivan Reitman Jason fia írt és rendezett.

A híresség 46 évig élt házasságban Genevieve Roberttel, egy fiuk és két lányuk van. Közülük Jason már Golden Globe-díjas filmrendező (legismertebb munkái: Juno, Egek ura és a Köszönjük, hogy rágyújtott!), Catherine pedig sikeres színházi színésznő, producer és író, egyebek mellett a CBC-s Dolgozó anyák című vígjátéksorozat alkotója, vezető producere, írója és főszereplője. Ivan Reitman, a Kanadai Filmakadémia alapító tagja a sokrétű tevékenysége elismeréseként 2007-ben felkerült a Kanadai dicsőségek sétányára, 2009-ben pedig a Kanadai Rend tiszteletbeli tagjává avatták a munkásságáért, valamint a kanadai televíziós és filmipar támogatásáért. 2011-ben szülővárosában Polgármesteri díjat, majd Komárom Díszpolgára címet kapott.

 Elhunyt Komárom világhírű szülötte, Ivan Reitman filmproducer-rendező
Ivan Reitman után idén márciusban Kaszás Attila színművész is csillagot kap a komáromi Tátra mozi előtt
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A kaliforniai otthonában szombaton este váratlanul bekövetkezett haláláról a családja tájékoztatta az AP hírügynökséget. "A családunkat nagyon elszomorítja a szeretett férj, apa és nagypapa váratlan halála, aki minket arra tanított, hogy az életben mindig keressük a varázslatot" – áll a gyermekei: Jason, Catherine és Caroline közös nyilatkozatában. "Örvendetes, hogy a filmes munkássága világszerte emberek sokaságát tölti el örömmel és boldogsággal. Bár nagyon bánkódunk a távozása miatt, de azt reméljük, hogy akik a nevét a filmjei által megismerték, örökre megőrzik az emlékezetünkben" – olvasható a családtagjai által kiadott közleményben.

Miközben egy csillaggal már az égi filmszínháznál is több ragyog, a komáromi Tátra mozi előtt levő Reitman-mementónál álljunk meg egy tiszteletteljes főhajtásra! Nyugodjon békében, az emléke a filmsikerei által is tovább él.

 Elhunyt Komárom világhírű szülötte, Ivan Reitman filmproducer-rendező
+1 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.