2020. június 8., 15:54

Elhunyt Igor Luther, világhírű szlovák operatőr

Igor Luther személyében egy híres operatőrt veszített el a szlovák társadalom. Luther számos sikeres, nemzetközi film operatőre volt. Legismertebb munkái közé tartozik a Günther Grass regénye alapján készült Oscar-díjas Bádogdob is. A művész 77 éves korában hunyt el.

Fotó: TASR

A szomorú hírt egykori osztálytársa, Meir Lubor Dohnal forgatókönyvíró is megerősítette közösségi oldalán, akivel az 1967-es Krisztus éve nevezetű filmben is közreműködtek, melynek a rendezője Juraj Jakubisek volt.

,,Meghalt Igor. Egy csodálatos filmes, operatőr (...) és barát!" - írta.  Luther halálának oka egyelőre ismeretlen.

Igor Luther 1942. augusztus 5-én látta meg a napvilágot, Besztercebányán. A prágai gyógyszerészeti karon végezte tanulmányait, majd emigrált. Több híres filmen is dolgozott, mint a Madarak, árvák, bolondok (1969), a Bádogdob (1979), amely Oscar-díjat nyert az idegen nyelvű filmek kategóriájában, vagy a Szerelem Németországban (1983).

A testvérével, Miloslav Lutherrel két filmet is rendezett. A Tangó a szúnyogokkal című filmet 2008-ban, a Lépés a sötétségbe című filmet pedig 2014-ben.

2017-ben elnyerte a Szlovák Operatőrök Szövetségének életműdíját. 2020 januárjában Zuzana Čaputová a Pribina-kereszt I. fokozatával tüntette ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.