Elhunyt Darth Vader, azaz David Prowse

2020. november 29., 16:27
ma7 | MTI

Nyolcvanöt éves korában szombaton meghalt David Prowse brit színész, Darth Vader megszemélyesítője az első Csillagok háborúja trilógiában - közölte a színész ügynöksége.

David Prowse Darth Vader
Fotó: Wikipedia

„Nagy sajnálattal és szívszorító szomorúsággal tölt el minket és rajongók millióit szerte a világon, amikor bejelentjük, hogy ügyfelünk, Dave Prowse, a Brit Birodalom Rendjének tagja, 85 éves korában elhunyt” - írták Twitteren-üzenetükben.

A tájékoztatás szerint a brit színészt rövid betegséget követően érte a halál.

Prowse az angliai Bristolban született, fiatalkorában súlyemeléssel foglalkozott, amely sportban számos bajnokságot nyert.

Hollywoodban eleinte, készülve a színészi életre, testépítőként dolgozott. Feladata a színészek felkészítése volt a szerepre.

Ő segítette az amerikai Christopher Reevet is Superman filmbeli alakításához.

Prowse később maga is színésznek állt, számos horrorfilmben kapott szerepet.

George Lucas rendező és producer felkérte Chewbacca és Darth Vader szerepére a Csillagok háborújában.

A The Guardian című brit lap azt írta, hogy

a színész azért választotta Vader nagyúr szerepét, mert mint mondta, a gonoszra mindenki emlékezik.

A film forgatása során többnyire ő alakította Vadert, de az alak nem az ő hangjával szólalt meg erős brit akcentusa miatt. Vadernek James Earl Jones amerikai színész kölcsönözte hangját.

Prowse ismert volt még a Green Cross Man című, brit közlekedésbiztonsági kampányfilmből, amelyben egy hőst alakított, aki a gyerekeknek segített megtanulni, miként kell átkelni az úttesten. A huszonhárom évig tartó (1967-1990) alakítás eredményeképpen II. Erzsébet brit uralkodó a Brit Birodalom Rendje kitüntetést adományozta neki.