2023. december 4., 14:30

Életrevalók

Ez a film is az örök kedvencek egyike. Akárhányszor újranézem, mindig rácsodálkozom arra az életörömre, ami a nyomasztó alaptéma ellenére a filmből árad. A francia Omar Sy és Francois Cluzet főszereplésével 2011-ben készült film ugyanis valódi életigenlő film.

 

Életrevalók - film - reprofotó
Fotó: reprofotó

Történjen bármi, nincs nyavalygás, örülni kell minden pillanatnak, amit az élet nekünk adott. Omar Sy a filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb férfi alakításért járó César-díjat, s az egyik legnépszerűbb színész lett a hazájában. A film megtörtént eset alapján készült: Philippe, a gazdag arisztokrata egy siklóernyős repülés során balesetet szenved és tolószékbe kerül. Otthoni segítője a külvárosi gettóból jött kamuállásra jelentkező Driss lesz, aki – mint egy vulkán – felforgatja a mozgássérült férfi életét, de a film végére ő maga is megváltozik. A film egyáltalán nem finomkodó, mély empátiával és humorosan, olykor vaskos, ám semmiképpen sem öncélú poénokkal mutatja be a mozgássérült férfi életét, és nyíltan beszél a tolószékbe kényszerült emberek életének tabutémáiról is. S bár a filmben az igazi „életrevaló” Driss, a többes szám a címben nem véletlen, mert a film végére Philippe is megtanul élni.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.